Odin Granheims to sønner var ute og badet i Verdalselva søndag, nærmere bestemt ved haldet kalt Hallan. Der kom de over en død laks, på omtrent seks-sju kilo, i elvekanten. Ingen krok var å finne på fisken, og derfor mistenker pappa Odin Granheim at noen har lekt seg med laksen, med såkalt «fang og slipp»-fiske. Som om fisken ikke var et sørgelig nok syn i seg selv, er dette den tredje døde laksen Granheims sønn har funnet i elva i år.

Søndag kveld lastet Granheim opp bildet av den døde laksen på Facebook, og oppfordret flere til å dele det videre.

– Håper dere som er grunneiere i elva og har mulighet til å påvirke galskapen våkner og gjør noe med dette, skrev Granheim også.

Responsen har hittil vært massiv. Hele 120 personer har delt bildet og over hundre har ytret sine meninger gjennom ulike reaksjoner (likerklikk, kommentarer et cetera), og tallene stiger fremdeles. De aller fleste synes det er tragisk å se fisken ligge slik, og særlig om det er fang og slipp som er årsaken. Enkelte peker dog på at man ikke må dra forhastede konklusjoner, da det kan være andre årsaker til at laksen har endt opp der.

Mye snakk – lite tall

Grunneierne Granheim sikter til blir representert av Verdalselva Fellesforvaltning, grunneiernes fellesorganisasjon for fiske i Verdalselva. I styret sitter Svein Ove Kulsli, som er enig i at funn av døde laks er alvorlig – hvis antallet er høyt. Det vet de imidlertid ingenting om.

– Jeg har hørt en del på bygda om at det er funnet en del død fisk, men vi i fellesforvaltninga har ikke blitt rapportert om noe. Det er bra de sier ifra om funnene, på sosiale medier og slikt, men det er mye bedre om de sier ifra til oss, understreker Kulsli.

– Hvis vi får vite hvor mange laks som dør kan vi kartlegge hvor stort omfanget er, og deretter se på hva vi kan gjøre. Det er mye som blir sagt og skrevet, men vi trenger konkrete bevis. Hvis vi får det tallfestet havner dette på sakslista vår, legger han til.

Vil ha beskjed om død laks

Kulsli oppfordrer fiskerne og andre ved elva til å ta opp fisken samt fotograferen den. Vedkommende bør også notere fellesforvaltningen om laksen, da via kontaktpersonene John Olav Oldren og Tor Berre, som begge har telefonnumrene sine tilgjengelig på fellesforvaltningsens hjemmeside (Verdalselva.no).

– Sånn kan vi registrere hvor mange som blir tatt. Vi få beskjed, så folk må dokumentere det. Det er i hovedsak dokumentasjonen som er mangelfull akkurat nå, mener Kulsli.

– Hva kan dere gjøre med saken?

– Først og fremst å finne grunnen. Hvorfor laksen dør. Om det er fang og slipp eller andre skader, eller sjukdom. Det er derfor vi trenger dokumentasjon, svarer Kulsli.

Ufarlig med fang og slipp på riktig vis

Kulsli har ikke personlig sett bildet Granheim la ut, og uttaler seg ikke her om enkelttilfellet i Hallan, men mer generelt om døde laks i elva og fang og slipp-fiske. Og han forklarer også – som flere har gjort før han – at fang og slipp-fiske ikke nødvendigvis er farlig.

– Så lenge fang og slipp blir gjort på rett måte er det null problem. De som holder på må riktignok gjøre jobben sin, og ikke slippe ut skadet fisk. Man må være forsiktig og skånsom, sier Kulsli.

– Det er dette som er cluet for vår del: Folk må enten lære seg fang og slipp eller slutte med det.

Om laksen Granheim fant i Hallan – eller noen av de andre døde laksene Kulsli har hørt om på folkemunne – er et resultat av fang og slipp-fiske, skal fellesforvaltningen se på mulige tiltak mot problemet.

Ikke et vanlig problem

– Da må folk kurses og lære seg det. Men denne problemstillingen er spørsmål to. Først må vi se hva laksen har dødd av, bemerker Kulsli.

– Har død laks i Verdalselva tidligere vært et problem?

– Nei, ikke før, men i år hører jeg som sagt en del på bygda. Spørsmålet for vår del er om det er to eller sytten døde lakser det er snakk om. Hvis det er 17-20 er det jo mistenkelig, mens et par laks kan forekomme, svarer Kulsli.

Han påpeker samtidig at det er litt «for tidlig» å finne død laks nå. Slikt kan nemlig skje under ytingen, som starter vanligvis om halvannen måneds tid, men sjeldent før.

P. S.: Vi har ikke lyktes i å komme i kontakt med Odin Granheim, som la ut bildet av den døde laksen. Men siden han har lagt ut bildet offentlig på Facebook og oppfordret folk til å dele det, låner vi bildet inntil videre.