På et møte på Skatval torsdag undertegnet ordførerne i de tre kommunene, Ivar Vigdenes, Robert Svarva og Bjørn Iversen et dokument som er første skritt mot etablering av Midt-Trøndelag regionråd.

– Det nye Trøndelag trenger ambisjoner, samhandling og balanse, og ambisjonen vår er å synliggjøre det som er et svært mangfoldig «mellomland» i aksen Trondheim - Steinkjer, forklarer de i en pressemelding etter møtet.

Innherred var også til stede på pressekonferansen der planene ble presentert, og kommer med en utfyllende sak senere.

Tyngdepunkt mellom Steinkjer og Trondheim

– Både næringsmessig, i antall innbyggere og med sine ulike strukturer utgjør kommunene mellom Trondheim og Steinkjer et naturlig tyngdepunkt. Regionen kan være med å styrke Trondheims rolle nasjonalt og internasjonalt, men samtidig representere en regional balanse i det nye Trøndelag, konkluderer ordførerne.

Pent presseoppbud i Skatval i dag. Foto: Roger M. Svendsen

Trøndelag fylke er en realitet fra årsskiftet.

Steinkjers rolle som administrasjonssted er godt ivaretatt, og de er i en etablert regionrådsløsning med Verran, Inderøy og Snåsa. Levanger og Verdal har hatt Innherred samkommune, men den må som følge av kommuneloven avvikles. Stjørdal har i mange år vært vertskommune i Værnesregionen-samarbeidet, og det vil fortsette.

Politikerne må vedta

Ikke bare ordførerne, men også den administrative ledelsen i Stjørdal, Levanger og Verdal er enige i at kommunene bør formalisere samarbeidet i et regionråd.

– Midt-Trøndelag regionråd vil ikke utfordre de etablerte tjenestesamarbeidene. Men regionrådet vil gjøre at kommunene får en felles postboks i dialogen med regionale stat- og fylkesaktører. Det vil styrke samordningen og utviklingen mellom Trondheim og Steinkjer, konkluderer de.

Rådmennene i de tre kommunene vil utarbeide en felles, formell sak til politikerne i de respektive kommunene, som formelt vil kunne vedta å etablere Midt-Trøndelag regionråd.