Torsdag sist uke møtte synet av flatt sykkeldekk nok en gang en av elevene ved Levanger ungdomsskole da han skulle dra hjem fra skolen.

– Det er sjette gang at jeg har måttet ta frem lappesakene, forteller pappaen som har henvendt seg til skolen tidligere, og som nå håper at en generell belysning av problematikken i lokalavisa kan hjelpe.

Ikke bare sønnen hans har blitt rammet, flere andre elever har også opplevd at sykkeldekkene deres har blitt satt hull på.

Hærverket har vært det samme hver gang. Når pappaen har sjekket sykkelslangen har han funnet et lite hull, tydelig stukket med en spiss gjenstand.

Må sterkere lut til

Levanger ungdomsskole stod ferdig til skolestart i fjor høst, og er en moderne og flott skole.

– Men alle disse punkteringene gjør det vanskelig for meg å framsnakke skolen, konstaterer ungdomsskolepappaen.

Kostnaden på rundt hundre kroner for hver gang punkteringene har skjedd er ikke det verste, men at det tilsynelatende aldri går an å få slutt på uvesenet.

– På tross av alle tiltakene som er iverksatt, både av skolen og med politiet inne i bildet, så skjer det igjen og igjen. Da er ikke tiltakene virkningsfulle nok, konstaterer han.

Vet ikke hvem

Selv har sønnen ingen anelse om hvem som kan stå bak.

– Det har ikke vært noe særlig trivelig for ham å trille sykkelen sin hjem så mange ganger. Kanskje sitter de som har gjort det og ser på når han går skuffet hjem. Det blir en belastning når det skjer så mange ganger, sier faren, som synes det burde vært nulltoleranse for hærverk.

– Forskning fra USA viser at dersom det slås ned på den minste sak, så er det også forebyggende for langt alvorligere saker, påpeker han.

Må ta ansvaret

Ungdomsskolepappaen gjør seg sine tanker om at skolen er opptatt av at så mange som mulig skal gå eller sykle til skolen, men når det gjøres hærverk på utstyret i skoletiden på kommunens eiendom, er det bare foreldrenes økonomiske ansvar.

– Er det riktig, og er det sånn vi vil ha det i oppvekstmiljøene i Levanger kommune - «Triveligst i Trøndelag», undrer han.