Verdal

Reem Alatasi

Verdensdagen for psykisk helse ble nylig markert på Møllegata voksenopplæring. To snille damer fra helsestasjonen, Hilde Lyngsmo og Anita Bjartnes, forklare litt om denne dag, som markeres i over 150 land den 10. oktober.

Og det er lokale arrangementer over hele landet, under slagordet «Alle har en psykisk helse». Målet er å øke kunnskap, skape åpenhet og bryte med ned tabuer om psykisk helse.

Fikk informasjon

Det var spennende å fremme denne dagen, med demonstrasjon av stresshjerte (en ball som hjelper mot stress) og minibrosjyre med råd om psykisk helse rettet spesielt mot flyktninger som kommer fra land som er i krig. For dem var det kanskje en ny opplevelse å få vite litt om psykisk helse, og hvor viktig er det om snakke om dette temaet.

Det er viktig at denne kampanjen er i denne tiden da mange mennesker har høstdepresjon, noe som faktisk er vanlig. Helsesøstrene fortalte om dette, og forklare litt om de fysiologiske endringer som forekommer i kroppen under mørketiden.

Viktig å snakke om det

Nå er det også pågående kampanje disse to uker og mange helsesøstre skal bli på «AMFI» for mer informasjon om «psykisk helse», som bærer den grønne fargen som er kjent som symboliserer positiv energi, avslapping og komfort.

–Det er veldig viktig om snakke om hvordan vi føler det, og om det er normalt eller ikke, sier Lyngsmo.

–Det er også mange som har store psykiske problemer som de ikke snakker om, men som får symptomer på fysisk sykdommer, forklarer Bjartnes.

Og det skjer med mange mennesker når de går til lege og ikke får medisiner, fordi legen vet om det er psykisk, selv om pasient har hatt fysiske symptomer.

Denne kampanjen er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse.

Til slutt er det veldig viktig å få hjelp når vi trenger det, og det så normalt at vi alle har hatt dårlig tider.

Men takket være Norge er det mange organisasjoner som hjelper oss når vi trenger hjelp.

Flyktning fra Syria. Bosatt i Verdal. Utplassert ukentlig på språktrening i lokalavisa.