Det er lenge siden det sto en positivt vinklet artikkel i avisen om Radmann-bygget, men her kommer det en. En gang i tiden, nærmere bestemt i 1975, var nemlig Radmann-bygget et symbol på framgangen og veksten som Verdal som gryende industrikommune opplevde.

På grunn av Aker-etableringen var bygda plutselig full av folk som tjente bra med penger, og det hadde en mann ved navn Finn Radmann fått med seg. Han var født i Narvik, men flyttet sammen med familien til Malvik som 15-åring i 1953.

Han jobbet først som forsikringsselger, men sent på sekstitallet etablerte han seg i Trondheim som forhandler av TV og radio, musikkartikler og kontorrekvisita. Butikken gikk bra, og når han skulle utvide falt altså valget på Verdal. Han fikk bygget det som ble kjent som Radmann-bygget og startet avdelingen våren 29. mai 1975.

Tre avdelinger

Erik Hedman husker datoen for den store åpningen fremdeles. Han var nyansatt som leder av TV Radmann, som var en av tre avdelinger i bygget. De to andre var Musikk Mann, som solgte plater og instrumenter og Finn Radmann, som solgte kontormøbler. Hedman har tatt vare på den store annonseavisen som ble laget til åpningen, og den viser at Radmann etter den tidens standarder ikke lekte butikk.

– Denne avisen kom hjem til alle som bodde i Verdal, og det var jo ikke vanlig å lage en hel annonseavis. De som annonserte på den tiden klarte seg med en to-spalter som regel, sier Hedman.

På første side er det en tegning av det nye bygget i all sin strømlinjeformede og moderne prakt, og under står det en presentasjon av de ulike avdelingene og deres ansatte. På bildet smiler en ung og kjekk Erik Hedman, og underteksten informerer om at han er selveste avdelingslederen for TV-avdelingen.

På Musikk Mann var det Asmund Bjørken som var ansvarlig leder. Han holdt ikke til i Verdal, men styrte avdelingen fra Trondheim. «Sentralt i planleggingen av Musikk Mann i Verdal har vår butikksjef i Trondheim Asmund Bjørken stått. De fleste kjenner sikkert Bjørken og vet hva han står for» heter det i omtalen.

Åge Aleksandersen

Den som hadde det daglige ansvaret for musikkavdelingen var Nils Ragnar Lier og han blir omtalt som en «kjenning i stedets musikkliv». Listen over selebre musikere på Musikk Mann inkluderte også Åge Aleksandersen, i alle fall indirekte, siden han arbeidet på avdelingen i Trondheim og av og til kom ut til butikken på Verdal for å holde konserter.

– Det var stort når dette kom til Verdal. Noe liknende fantes ikke her inne på Innherred, sier Hedman.

Wow! Videoshow!

Det var et omfattende program med aktiviteter i anledning åpningen og Hedmann kjørte i gang med «videoshow». Da kunne verdalingene komme og se VM-finalen mellom Vest-Tyskland og Nederland fra 1974 og tittelkampen mellom Muhammed Ali og George Foreman.

– Det var jo noe helt nytt med video, så det var det mange som kom å så på. Butikken ble veldig populær og vi jobbet sent og tidlig med å kjøre ut TV-er og montere dem hjemme hos folk. Det var hektisk til tider.

Endte opp i Latvia

Etter hvert utvidet Radmann også med en avdeling for hvitevarer og belysning, og ansatte følgelig noen damer til å betjene den avdelingen. Men historien om Radmanns vekst og fall i Verdal spenner seg ikke over mer enn fem år, for i 1980 ble alle butikkene Radmann drev lagt ned og Verdal Videosenter overtok lokalene.

– Jeg vet ikke helt hvorfor det ble lagt ned. Radmann var jo en veldig dynamisk mann med mye pågangsmot og ideer, men det kan hende han hadde gapt over for mye. Jeg har ikke snakket med han på mange år, sier Hedman.

Trist siste-kapittel

Hedman startet sin egen Radio og TV-butikk i Nordgata, og siden har han ikke hatt noe med Radmann-bygget å gjøre. Når vi går bort dit for å ta en kikk på det som mest ser ut som ruinene etter bygget, går Hedman inn i mimre-modus. Han husker den julen varelageret ble oversvømt og alle TV-apparatene var centimeter fra å bli vannskadet, han kikker inn vinduene og forteller hvordan det så ut inne i butikken og han forteller om at Radmann-bygget egentlig lå litt ute i periferien, for den gangen var Suuljordet faktisk et jorde og ikke parkeringsplass og leiligheter.

– Det var flott her, men det er et trist kapittel at det blir stående sånn, sier Hedman og selv om det innledningsvis ble lovet at dette skulle være en positivt vinklet artikkel om Radmann-bygget, så lar vi det stå som siste ord.