Folkets opprør mot stengingen av Stekke Kafé fører til at saken må behandles politisk.

- Vi har fått inn over 2000 underskrifter i et opprop mot stengingen, sier Mona Breding Lersveen.

Hun er en av initiativtakerne til «innbyggerforslaget som krever at Stekke Kafé skal bestå.

Mona Breding Lersveen har stått i bresjen for å samle inn protestunderskrifter mot stenging av Stekke Kafé.

Underskriftskampanjen kom igang etter at det tidligere i vår ble kjent at administrasjonen har besluttet å legge ned Stekke kafe fra 1. august i år. Beslutningen kom helt uventet på både ansatte og brukere av kafeen, og det hele utløste kraftige protester.

Lersveen forteller at det er brukt både vanlige ark til å skrive under på og den digitale nettjenesten Minsak.no. Her ble saken om kafeen opprettet 11. april, og i løpet av en uke var målet nådd med over 300 underskrifter.

- Legger vi til alle de som har signert på papir og et annet nettbasert opprop er tallet over 2000 personer. I tillegg er det mange som har sendt meg teksmeldinger og bedt meg om å skrive på deres navn, sier Mona Breding Lersveen.

Vil samordne tilbud

Kommuneadministrasjonens forklaring på beslutningen er at de kommunale lokalene skal brukes til aktiviteter til de som går under brukergruppen «lærings- og mestringstilbud». Dette er en sammensatt gruppe mennesker og som i dag har virksomheten spredt på flere steder, blant annet Arken. Tanken er at det skal bli en samordning av de ulike tilbudene, og at lokalene skal brukes slik at det oppleves som en møteplass og bygging av sosialt felleskap.

- Vet ikke hva de gjør

De som protesterer mener kommunen ikke helt vet hva de egentlig gjør. Det fremheves blant annet at måten kafeen drives på er nettopp både ett dagtilbud - velferdstilbud og mestringstilbud. Kafeen fungerer per dato som en møteplass og bygging av sosialt felleskap på tvers av alder, funksjonsnivå og nasjonalitet.

- Det må gå an å videreutvikle kafeen, sier Kari Stene og Mona Breding Lersveen.

De reagerer sterkt på måten prosessen har skjedd helt i det stille fra kommunen uten noen medvirkning fra ansatte eller brukere.

Ordfører Bjørn Iversen og komiteleder for mennesker og livskvalitet, Trine Reitan, fikk selskap da de ble servert middagsmat på kafeen. De tre brukerne fra Fløytavegen er Karin Norena Strand, Hanne Marie Roel og Nella Pedersen.

Ordfører Bjørn Iversen og leder av komiteen for mennesker og livskvalitet, Trine Reitan, var torsdag invitert til kafeen. De skulle egentlig ha vært tilstede på markeringen 6. april da kafeen markerte 15 år. Rammen rundt besøket torsdag ble naturlig nok preget av situasjonen og kafeens foreløpige administrative dødsdom. Etter å ha fått servert skrei ble det tid for en runde der brukerne av kafeen kunne få ytre seg om både kafeen og andre saker rundt eldreomsorg.

Må bli bedre til flere

Bjørn Iversen gjentok det han tidligere også har sagt til Innherred: - En stenging av Stekke Kafe er bare aktuelt dersom det kommer noe som er like bra eller bedre enn dagens tilbud, og som når flere brukergrupper enn i dag.

Han sa at innbyggerforslaget sannsynligvis vil bli tatt med som en del av saken når administrasjonen legger fram forslagene til politisk behandling i juni.

- Foreløpig har vi ikke fått saken til politisk behandling. Jeg kan ikke si ja eller nei i dag, det blir ikke seriøst. Det skjønner dere, for dere er voksne folk, sa Iversen.

Elisabeth Voll var klar i sin tale til ordføreren.

Elisabeth Voll hadde sterke synspunkter på det som var blitt gjort eldreomsorgen, og da spesielt nedleggingen sykehjemsplassene på Ørmelen bo- og helsetun. – Det var helt forferdelig å behandle 20 personer på den måten dere gjorde, sa Voll.

Hun reagerer også sterkt på den bebudede avviklingen av Stekke kafé.

- Samtidig med dette så bevilger dere tre millioner til å sette i stand Moeparken der det ikke er et menneske i. Parken dør ikke om vi venter noen år med å gjøre noe med den. Dere må «huske på menneskene», gjentok Voll.