–Hvor skal Arbeiderpartiet hente penger når kommunen får årlige økte utgifter på 20 millioner?

Marit Voll (Sp), Anne Kolstad (SV), Bjørn Stian Hojem (V) og Bård Storhaug (Frp) mener Arbeiderpartiets skolestrukturforslag vil bli så dyrt for kommunen at de i neste omgang må øke eiendomsskatten.

Trine Reitan (Ap) har gjennom Innherred utfordret mindretallspartiene. Hun har spurt hvor de skal hente pengene dersom ingen skoler skal legges ned, men at det samtidig skal gjennomføres et moderniseringsprogram for skolebyggene.

–Da kommer vi med motspørsmålet: hvordan skal de forsvare økonomien i deres forslag. For det er jo den som innebærer at det blir store, økte utgifter, sier Marit Voll.

Anne Kolstad støtter Voll fullt ut.

–Selv om de prøver å skille dette med investeringer og drift, er det selvsagt sånn at når vi skal gjøre store investeringer har det konsekvenser for driftsbudsjettet.

De viser til rådmannens tall som ble presentert under «spørsmål og svar» under høringsrunden.

–Rådmannens tall viser at forslaget fra Arbeiderpartiet om å legge ned tre grendeskoler vil føre til besparelser på 11, 6 millioner kroner til drift. Men med investeringene til ny skole, tilbygg og renovering kommer det til å koste kommunen 20 millioner kroner mer per år. Og da er det vi stiller spørsmålet; hvor skal de hente disse pengene? spør Voll.

- Mer eiendomsskatt

Hun antyder da at pengene må hentes fra enten oppvekst eller helse.

–Hvis de da ikke skal borti eiendomsskatt. For det er deres forslag som medfører store, nye ekstra utgifter, sier Voll

–Iallfall dyrest, repliserer Kolstad og fortsetter:

–Vi skulle gjerne hatt nye Tek 10-skoler overalt vi også, men vi skjønner at det har vi ikke råd til. Vi må investere etter den økonomien vi har.

Akseptabel standard

Mindretallspartiene mener fortsatt at skolene i Verdal må nøye seg med oppgradering av skolebygg til akseptabel standard.

–Det dannes et bilde at bare vi legger ned skoler får vi så mye penger å drifte med. Men det er underkommunisert hvor mye dyrere det kommer til å bli etter at vi har investert så mye, sier Voll.

Hun ser for seg at det i etterkant av nedleggingsvedtak vil komme en sak om at kommunen ikke har råd til så omfattende investeringer, og at vi må få økt eiendomsskatt.

«Som å kjøpe Tesla»

–For dette har vi ikke råd til. Det blir mer grunn til økt eiendomsskatt med Aps forslag enn vårt forslag. For vårt forslag er rimeligere. Når du forespeiler innbyggerne at dette kommer til å gjøre så mye monn, er det et glansbilde. Jeg sammenligner dette med at hvis du ikke har råd å kjøpe bensin så kjøper du deg en Tesla. For da blir du fri å kjøpe bensin, sier Voll.

Bilmetaforen støttes av Bård Storhaug.

–Vi må reparere gammelbilen i noen år til, illustrerer Frp-politikeren.

Lite å drifte for

Mindretallsrepresentantene tviler på mer voksentetthet på de store skolene. De ser for seg ei framtid med fulle klasser, fine bygg, men mindre å drifte for, mindre penger til utstyr og heller kke penger til delingstimer.

–Det høres ut som 10 prosent av elevene skal flyttes på, men 90 prosent skal få det så mye bedre. Ja, ut fra forslaget får de mye bedre bygninger, men de vil få en trangere skoleøkonomi. Hva er viktigst i forhold til pedagogikk og god læring. Er det gode bygg eller er det gode lærere? spør Voll.

Usikker Stekksta-kostnad

–Dere er imot bygging av ny skole på Stiklestad?

–Nei, det blir ingen ny Stiklestad skole med vårt forslag. Den blir renovert, sier Voll. Hun tror at samarbeidet mellom Stiklestad og Leksdal er så bra at de ikke ønsker at en ny skole skal gå på bekostning av leksdalsamfunnet.

–FAU på Stiklestad har akkurat samme argumentene i sin høring dersom deres elever skal flyttes til Vuku.

Bjørn Stian Hojem (V) frykter at et nybygg vil bli mye dyrere enn det som til nå er lagt til grunn.

–Det er vanskelig å si hva en kostand på Stiklestad skole vil bli all den tid vi ikke har satt i gang et prosjekt for å finne ut hva det koster.

Kommunestyret har saken til endelig behandling mandag 19. juni.