Den tidligere læreren ved Skogn ungdomsskole, Ivar Berre, tilegnet seg stor kunnskap om hvoran man i gamle dager fremstilte jern av myrmalm, og hvor det skjedde i lokalmiljøet.

Fant spor fra gammelt av

Han tok kunnskapen med i undervisningen, og gjennomførte et såkalt blestringsforsøk (å lage jern kalles å blestre fordi man blåser i ovnen) ved Heglesvollen i Heståsdalen i Frolfjellet med en blesterovn ala 1782.

Da ovnen ble laget dukket det opp tegn på slik aktivitet fra gamle dager, og i samarbeid med forskningsmiljø i Trondheim ble det gravd ut et helt jernblestringsanlegg med flere ovner i Frolfjellet.

Rotary-prosjekt

Berre er medlem i Skogn Rotaryklubb, som i 2005 laget kulturstien «Far etter folk» mellom Finnkaillbakken og Øverlein i Skogn med ham som en av pådriverne.

– Vi ønsker å oppgradere og videreføre prosjektet, og har sammen med professor Lars Stenvik ved NTNU bestemt at det blir fremstilling av jern også i år, nærmere bestemt den 4. oktober, opplyser prosjektleder i den lokale rotaryklubben, Asbjørn Norberg.

Da blir det et lite døgn med blestring, hvor folk kan delta enten hele eller deler av dagen.

Vil ha med flere

Skogn Rotary har som mål at det skal foregå blestring hvert år fremover. De vurderer å invitere flere samarbeidspartnere, slik at prosjektet kan bli mer langvarig. Flere skoler og utdanningsinstitusjoner kan bli med, det samme kan historielag, museer og andre interesserte.

– De som viser interesse vil i samarbeid eie prosjektet og skal sammen utvikle prosjektets målsetting, sier Norberg.

Nærmere 300 liter myrmalm til høstens jernfremstilling er allerede hentet ut, takket være de velvillige grunneierne Stein Petter og Ella Vangstad i Ogndalen.

I denne enkle oversikten kan du se hvordan jern lages av myrmalm.