Det var en stor dag på Kværner Verdal tirsdag, selv om det fortsatt er lenge til stålunderstellet skal døpes og skipes avgårde fra Verdal.

For ti måneder etter at Stian Myrvold Green trykket på knappen og satte igang Johan Sverdrup-prosjektet med daværende arbeidsminister Robert Eriksson til stede, startet tirsdag jobben med å løfte den første av fire seksjoner av stålunderstellet til stigerørsplattformen på Johan Sverdrup-feltet.

– I tolv-ett-tida torsdag vil løftingen være fullført, og understellet stå på høykant, forteller byggeleder for stigerørsplattformen Robert Hallem.

Etter planen skulle denne delen av jobben være ferdig til 3. mai, og Kværner Verdal er dermed litt foran skjema.

Største noensinne

Om et par uker løftes en liknende seksjon opp ved siden av, slik at man kan starte å sy sammen «innmaten» i stålunderstellet og sette de to seksjonene sammen. Til sammen er det fire slike deler. De to siste delene kommer på plass i oktober, og da vil hele det firkantede stålunderstellet kunne monteres sammen.

Når det er ferdig har det en høyde på 141 meter, en bredde på 28 meter på toppen og 65 meter i bunnen. Det er det største understellet som Kværner Verdal noengang har laget, og ifølge konserndirektør Sverre Myklebust det nest største i sitt slag i verdenssammenheng. Det finnes et større et i Mexico-gulfen.

Parallelt med byggingen i Verdal lages det såkalte clustere, eller pæler om man vil, i Dubai. De skipes til Verdal når de er ferdige, og skal monteres på de fire hjørnene i bunnen av jacketen.

Hele jacketen skal være ferdig sommeren 2017, og da vil det være tre år siden siste jacket reiste fra Verdal. I årene fremover skal det lages ytterligere to stålunderstell. Den som er under bygging nå kalles en riser-plattform, mens de to påfølgende er drilling-plattform og process-plattform. Understellet på boligplattformen vant ikke Kværner kontrakten på, men det er egentlig en liten del av hele prosjektet.

– De tre vi vant oppdraget for utgjør nesten 90 prosent av arbeidet, og definitivt det mest kompliserte. Det er vi veldig fornøyd med, sier konserndirektør Sverre Myklebust.

Godt organisert

Prosjektdirektør Kjetel Digre i Statoil fikk tirsdag ta jacketen og arbeidet nærmere i øyesyn, før han senere på dagen skulle i mer formelle møter om prosjektet.

– Besøket har gitt meg stor trygghet på at det var et godt valg å gi Kværner Verdal dette oppdraget, sier Digre.

Han fremhever den store roen som hersker på området.

– Her er det ingen løping og hoing. Folk går rolig omkring og alle vet hva de skal gjøre. Det er inntrykket jeg sitter igjen med, sier Digre.

Samtidig sier prosjektdirektøren at han er ydmyk for størrelsen på det som bygges.

– Det er litt annerledes å komme hit og se det på nært hold, enn å diskutere prosjektet på et kontor, medgir Kjetel Digre.