Den mangeårige kjøpmannen og ivrige forkjemperen for handel, service og reiseliv i Verdal bor et steinkast unna Moeparken i Verdal sentrum.

– Sist søndag var det en av årets fineste sommerdager. Moeparken var folketom, som vanlig. Det er folk der på 17. mai, og det er vel stort sett det. En og annen gang er det folk der før og etter fester i Folkeparken. Moeparken er en perle som burde blitt brukt mye mer, sier Juberg.

Elva og Moparken

Han har lansert forslaget om å etablere en bystrand i parkområdet. Forslaget er tatt med i planbeskrivelsen og konsekvensutredningen for Kommunedelplan Verdal by - på folkemunne den såkalte sentrumsplanen for Verdal, som skal vedtas i høst.

Der er den nevnt sammen med Ole Morten Larsens forslag om å oppgradere Bjarnebukta, litt lenger opp i elva, samt området ved YX-stasjonen på Stekket.

– Vi er født og oppvokst sammen, og er begge opptatt av å ta i bruk mer av de sentrumsnære områdene i Verdal til å skape mer liv. Så han har tatt elvedelen av ideene, mens jeg har sett på Moeparken, forklarer Juberg.

Suksess flere steder

Juberg viser til både Oslo som har noe liknende litt bortenfor operaen, Steinkjer og også den nyopparbeidede stranda på Røstad i Levanger. Alle disse tilbudene har beriket byene, og idemakeren mener nettopp vann er avgjørende for populariteten.

Han ser både for seg en mulighet for å grave ut gjennom elvepromenaden og lage ei bru, eller en løsning med en «bystranddam» som tilknyttes elva med en kulvert. På den måten vil flo og fjære øke og senke vannivået i dammen, og bytte ut vannet slik at det ikke blir liggende og bare lage grønske.

– Folk burde ikke trenge å dra til Trones, Leksdalen eller Havfrua for å kjenne på vannet. Dessuten er vi alle opptatt av bolyst, trivsel og tilgjengelighet i sentrum. De samtalene vi har hatt med kommunen tilsier også at forslagene ikke trenger noen videre konsekvensutredning eller omregulering, så det handler bare om at noen faktisk får vedtatt det og gjennomført det, sier Jan Juberg.

Ingen dyr løsning

Å lage en bystrand medfører neppe kostnader i millionersklassen. Det gjør neppe oppgradering og steinlegging i Bjarnebukta heller.

– Drømmen min er at dette står ferdig til bruk allerede i 2017, sier Juberg. Han er opptatt av at det ikke må gå for lang tid før noen gir et «go» til å iverksette planene.

– En bystrand vil både være populær for verdalinger og kan være et fint sted å slappe av for turister og andre besøkende, konkluderer han.

I tillegg til å være bystrand om sommeren, kan ideen også være løsningen på det tidligere fremsatte forslaget om å islegge Moeparken om vinteren, siden det blir lite med skøyteis når friidrettsanlegget bygges på grusbanetomta ved Verdal videregående skole.

– Bystranddammen kan lages slik at den kan tappes ut om vinteren og brukes som skøyteområde istedet, påpeker Juberg.

Liker liv og røre

Med bystrand i Moeparken vil Juberg få både skrik og skrål nesten rett utenfor husdøra. Det ser han lyst på.

– Jeg vil ha liv og røre rundt meg når jeg bor i sentrum. Jeg synes det er topp når ungdommer sitter der og koser seg før og etter fest. Jeg er ingen motstander av rånere heller, selv om det er en litt annen sak. Når ingen gjør noe galt, så er det sånn det skal være med litt støynivå i en by. Det som er trist, er jo når det ikke finnes liv og aktivitet etter klokka fire på hverdager i det som skal være en pulserende småby, fastslår Jan Juberg.