- Disse er her på ferie fra Asker. Det kommer katter fra nesten hele landet, så her er det en god blanding av alt fra trøndere til østlendinger, sier Kjell Karlsson idet han stryker en liten feriegjest over hodet.

Omringet av dyr

Hjemme i boligen hans på Tinden i Verdal er det fullt hus i sommer. Hele 50 katter er på hotellbesøk, mens 19 stykker er hans egne. Firbente som tidligere har vært hjemløse, og som Kjell ikke klarte å gi slipp på.

Denne pusen synes det er godt å ta en lur på badet.

Interessen for katter startet tidlig, og allerede som toåring fikk han sin første. Siden da har han stort sett vært omringet av dyr.

– Jeg trives med katter, og har holdt på med dette i mange år, sier han.

Må være kastrert

I 2004 begynte Kjell med omplassering av hjemløse katter og i 2008 var han med og startet Dyrebeskyttelsen i Nord-Trøndelag. På det meste tok han seg av 85 hjemløse dyr. De som var for redde til å kunne omplasseres, beholdt han selv.

– Det er altfor mange katter rundt omkring, og det kommer av at mange ikke bryr seg om å kastrere kattene sine, sier han.

Dette er et av kravene Kjell har til sine hotellgjester, de skal være kastrert og vaksinert, ellers blir det et veldig til liv i gården på Tinden.

Alle kattene som kommer til hotellet må være kastrert og vaksinert.

– Det er mange som lurer på om det ikke blir mye slåssing, men de fleste katter gjør ikke det så lenge de er kastrert. De blir mye roligere da, sier han.

Stor etterspørsel

Etter jobben i dyrebeskyttelsen valgte Kjell å starte et eget kattehotell, hvor det i dag er tre ansatte. Han har disponert store deler av boligen sin til dette formålet, i tillegg til å lage en egen luftegård med fiskedam og kattehus som er oppvarmet om vinteren. Alt av møbler og innredning er spesiallagd for katter.

– Her trives de godt og får seg mange nye venner, sier han.

Hotellet er innredet som en leilighet og har tre ansatte. Deriblant Kjells barnebarn Susann Røtting.

Men at dette skulle ta av sånn som det har gjort, var ikke planen da Kjell etablerte hotellet.

– Det ble bygd for å huse 10–20 katter, men etter hvert ble jeg nødt til å utvide. Jeg kunne hatt 150 gjester i år hvis jeg hadde takket ja til alle forespørslene. Det ble fullbooket allerede i april, sier han.

Sjeldent hotell

Det som gjør Kjells kattehotell så ettertraktet er at dyrene får gå fritt, og ikke blir plassert i bur under størsteparten av oppholdet.

Det er kun feriegjestene først ankommer hotellet at de må være i et eget rom en kort periode, slik at de får vendt seg til plassen og for at sosialiseringen med de andre besøkende skal gå bra. Deretter slippes de ut sammen med resten av gjengen.

Luftegården er laget spesielt med tanke på kattene. Her får de gå ut og inn som de vil.

– Her får kattene gå ut og inn av luftegården som de vil. Slike steder finnes det få av i Norge, sier han.

Det er bare å passe på hvor man går når man besøker hotellet. Det er katter rundt hvert et hjørne, på hver en stol, i benker, på bord, til og med på toppen av kjøkkenskapene ligger det noen og slapper av.

Man finner katter over alt i huset på Tinden. Denne trives på toppen av kjøkkenskapet.

Lærer navnene

Til tross for at det nå er 69 katter hjemme hos Kjell, virker det som han har lært seg de fleste navnene. Ludvig, Rigmor Rosin, Felix, Junior ...

Er det ikke krevende å ta seg av så mange katter?

– Nei, jeg har hatt mange flere før også, så det går fint, sier han.

Fløy fra London

Den store etterspørselen merkes godt. Bare på den lille stunden når Innherred er på besøk, ringer telefonen til Kjell konstant.

Telefonen til Kjell ringer konstant. Mange vil at katten deres skal få plass der i sommer.

– En gang var det en familie fra London som skulle besøke slekt i Trondheim. Da tok de med seg katten på flyet, tok tog fra Værnes og plasserte den hos meg, sier han.

Mange vil at katten deres skal ha det godt mens de selv er på ferie.

– Hun her var veldig sky da hun først kom til hotellet, men nå er hun så sosial og snill, sier Kjell og løfter opp en rød pus.

Utvider

Som om det ikke er nok med 69 katter i hus, skal Kjell nå ekspandere virksomheten. Hotellet skal utvides ytterligere og på østsiden av huset skal han begynne med omplassering igjen.

– Det regner jeg med å starte opp i september, sier han.