Torsdag ble det varslet at regjeringen vil bruke 70 millioner kroner på å styrke yrkesfagene i videregående skoler og fagskoler, men foreslår å kutte støtten til folkehøgskolene med 25 millioner kroner. Dette var ikke en trivelig beskjed å få for rektor ved Skogn folkehøgskole, Lars Waade.

- Det var det absolutt ikke. Vi forventet ikke at det ble et så stort kutt, og det kom overraskende på oss, sier han til Innherred når vi kontakter han fredag morgen.

Vil bli større

Waade påpeker at de har drevet folkehøgskole i snart 120 år på Skogn, de har et nytt internatbygg og en stor økning i antall elever. Dersom det nå blir gjennomført et kutt på 25 millioner kroner i støtten til folkehøgskolene rundt om i Norge, vil dette naturlig nok få konsekvenser.

- Det tilsvarer cirka en stilling ved hver skole, og for vår del rundt en halv million kroner. Vi driver ikke skoler med overskudd, og det er ikke slik at det ligger masse reserver som venter på å bli brukt. For vår del handler det om å drive god skole og da vil vi ikke bli tvunget over på profittenking, sier rektoren.

Også Bakketun folkehøgskole i Verdal reagerer kraftig på kuttene, og skriver følgende på sin Facebook-side torsdag formiddag:

"Så kom vel det noen av oss fryktet...Regjeringen legger opp til store kutt i tilskuddet for folkehøgskolen for 2018! Med litt avmaktsfølelse lurer jeg på hva som skal til? Et skoleslag som har rekord i antall søkere og elever, som evner å skape tilbakemeldinger hos elevene om innhold på øverste hylle, som gir en unik læringssituasjon. Så blir jeg trassig - dette skal ikke Erna og gjengen få komme unna med! Så kjære folkehøgskolevenner: Nå er tiden og muligheten der til å si tydelig ifra!"

Høsten 2017 startet over 7.700 elever på folkehøgskoler i Norge. Det er ny rekord for tredje år på rad. Ved Skogn gikk det i fjor ut 82 elever, mens det i høst begynte 114.

- Vi har jo en plan om å etablere oss som en større folkehøgskole enn det vi er i dag, og da må det penger, mye arbeid, nok søkere og et godt tilbud til. Hvis man tar fra oss 500 000 kroner, er det klart at noe vil falle vekk. Vi skal i alle fall ikke kutte i studieopplegget, vi skal gjøre det vi har lovt elevene, dermed basta, sier Waade.

Demonstrerer

Det er tredje gang på fire år at regjeringen foreslår å kutte i støtten til landets folkehøgskoler. I statsbudsjettet for 2018 foreslås det også å kutte studiestøtten til elevene med 11 millioner kroner.

- Det vil si at en del elever ikke vil ha råd til å gå folkehøgskole, og det er utrolig synd når vi ser hvor mange som vil gå her. Folkehøgskolene jobber veldig bredt, der personlig uvikling står i fokus, i tillegg til teori og praksis, sier Waade, som opplyser at den rimeligste linjen ved Skogn koster 104 000 kroner.

Waade forteller at både tidligere og nåværende elever ved skolen har tatt kontakt med han etter at forslaget til statsbudsjettet ble lagt frem torsdag.

- Det koker på Facebook og det er allerede varslet demonstrasjoner foran Stortinget. Jeg har også fått spørsmål fra elever om vi skal stille der, og selv om jeg ikke er så flink til å demonstrere, tror jeg det kan være berettiget, sier han.

Tror kuttene blir reversert

Før stortingsvalget i september lovet både KrF, Venstre, SV og Senterpartiet å jobbe for økte midler til folkehøgskolene, og Venstre-leder Trine Skei Grande gikk i august ut og sa at de ønsker å opprette en ny folkehøgskolet i året.

- Jeg har stor tro på at kuttene vil bli reversert i sin helhet, og at mange reiser seg og forsvarer folkehøgskolene i budsjettarbeidet. Hvis ikke må vi suge på labben i noen år, sier han.