Søndag går årets TV-aksjon på NRK av stabelen. Å løpe til inntekt for aksjonen gjorde Åsen-elevene også i fjor, men med tanke på hva pengene går til i år passet det i hvert fall ikke noe dårligere å gjøre det igjen. Unicef er tildelt årets aksjon, og pengene som samles inn skal gå til deres arbeid for å skaffe barn som er rammet av krig og konflikt utdanning. Landene Unicef kommer til å bruke pengene i er Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan.

På startstreken, med blant andre lærer Sigrid Nordvoll Lian til venstre, Iver Hegge og Sverre Brenne med Coop som sponsor og rundt 60 andre ungdomsskoleelever og -lærere, samt ungdomskontakten.

Rundløype

Klokken ti over ti fredag formiddag la så å si samtlige elever i åttende, niende og tiende klasse ved Åsen barne- og ungdomsskole ut på en løpetur i en rundløype på 1,2 kilometer på den andre siden av E6. På forhånd hadde hver enkelt skaffet seg personlige sponsorer som ga et beløp for hver runde de klarte å løpe, eller et fastbeløp eller begge deler.

– I dagene i forvegen har elevene fått lære en del om hvordan forholdene er for de jevnaldrende barna i landene som årets aksjon samler inn penger til, sier lærer Sigrid Nordvoll Lian, som stilte til start med en rekke sponsorer i ryggen. Selv ikke en betennelse i hælen og et besøk på Rosenborgklinikken i vente fredag ettermiddag stanset henne.

Lærer Sigrid Nordvoll Lian i farta, med alle hennes personlige sponsorer nevnt klart og tydelig.

Full innsats

Slik var det også for alle elevene, de trosset ømme kropper og snufsete neser for å delta. Noen få tok rundturen på sykkel eller hjalp til med avviklingen, men 58 elever stod på startstreken da timesløpet begynte.

Klar til start, Tomas René Mauseth, Malin Aleksandra Stenskjør, Heidi Dolmseth Maren Langås og Linda Birgitte Stokkan.

Med ulik form og kapasitet, men hver gjorde en innsats ut fra sine forutsetninger. Ikke uventet var det Simen Hegstad som rakk å løpe flest antall runder i den omlag 1,2 kilometer lange løypa. Hele tolv runder i løpet av en time, eller cirka 15 kilometers løping.

Simen Hegstad ganske tidlig i løpet, før melkesyra kom.

– Dette fikk være treningsøkta mi i dag, sier den svært lovende skiløperen etterpå. Ikke helt fornøyd med egen innsats denne gangen.

– Jeg startet ganske hardt og ble fort stiv. Det skyldes nok at jeg varmet for dårlig opp. Da blir det fort syre, sier han.

12 runder betød uansett 180 kroner hver fra bestemor og SpareBank1 SMN, de to sponsorene skiløperen hadde på laget.

Daniel Hiberg var helt utslitt etter en times løping.

Mange sponsorer

Størst beløp per runde var det Erika Emilie Balsvik som klarte å skaffe til veie. Med hele 18 forskjellige bidragsytere blant naboer, slekt og venner med små og store beløp kom hun opp i 355 kroner for hver runde hun løp. I tillegg hadde jenta sikret seg et fastbeløp på 578 kroner uavhengig av antall runder. Til sammen ble det nesten 2.500 kroner til TV-aksjonen fra akkurat henne, og det var Balsvik strålende fornøyd med.

– Jeg trodde det bare ville bli 1.500 kroner jeg, smiler hun.

Erika Emilie Balsvik var den som klarte å skaffe mest per runde hun løp. Også søskenbarnet Emma Reinås gjorde stor innsats.

Ungdomskontakten i Levanger var også med. Roar Larsen er samboer med Synnøve Leverås, som var med og sørget for at navnelappene som alle elevene hadde med seg ble klippet ved hver målpassering.

Ungdomskontakt Roar Larsen leverte en innsats langt over forventningene til samboer Synnøve Leverås, som sjekker antall runder når ungdomskontakten er kommet i mål.

Mens Leverås holdt kontroll på antall løpte runder for alle sammen, gjorde ungdomskontakten unna sju runder. Som igjen betød 210 kroner til TV-aksjonen fra hans kjære.

– Hun hadde ikke den store troen på meg, så det ble nok litt dyrere enn hun regnet med, gliser Larsen.

Over 30.000 kroner

Da grovtellingen av innløpte bidrag var gjort unna ved lunsjtider fredag, hadde Åsen-elevene samlet inn over 30.000 kroner til søndagens TV-aksjon. I det beløpet ligger også inntekter fra flaskeinnsamling og salg av burgere på skolen etter løpet. Grilstad ga bort hundre burgere til skolen, burgere som ble grillet og ble belønningen til elevene for innsatsen.

Kevin Kolberg kommer inn til ny runding.

– Det er veldig artig at også næringslivet støtter opp om initiativet vårt. Mange av virksomhetene på Åsen ga sine sponsorbidrag, skryter Sigrid Nordvoll Lian. Selv fikk hun dessuten støtte fra både varaordfører Alf Magnar Reberg og rådmann Ola Stene, og sin faste tannlege Tannlegene Sør.

Henrik Alstad tok rundene på sykkel, og har fått et nytt klipp av Malin Almlid.

Frol-aksjon

Også ved Frol barneskole har de løpt inn penger til årets TV-aksjon. Fredag ettermiddag var bidraget tett oppunder 50.000 kroner til sammen.

– Vi har hatt et undervisningsopplegg med undring og læring om hvorfor det arrangeres slike innsamlingsaksjoner, hva som gjør at det er krig i verden, hvordan innbyggerne har det og hva som kan gjøres for å at flere skal få det bedre. En strålende innsats fra 500 unger er Frol barneskoles bidrag til TV-aksjonen 2017, sier rektor Geir Mediås.

Bernt Opheim Fanum tok tre runder, og det fikk holde. Bak klippekortklipper Malin Almlid.