Den årlige gauderturen til Åre nærmer seg med stormskritt. Snart møter hundrevis av rånere og andre bilentusiaster opp ved Shell Verdal for å forberede seg til kolonnekjøringen.

– Det er rett og slett om å treffes og feire våren sammen, sier styreleder i Trøndelag gatebilforening, Jim Cato Følstad. Arrangementet er viktig innenfor bilmiljøet, og styrelederen regner med opp mot 150 biler deltar.

– Det var så trivelig da vi kunne starte opp igjen i fjor etter korona. Vi holder oss til tradisjonene i år også, sier Følstad.

Det betyr oppmøte mellom 10 og 11 ved Shell Verdal, før avreisen går til Sverige klokken 11.

– Fremme i Sverige skal jo selvsagt de fleste innom polet en tur. Etterpå tar mange av oss turen innom Holiday club for en matbit og en øl, smiler Følstad.

Opp mot 150 biler deltar hvert år i gauderturen til Åre i Sverige. Foto: Leif Arne Holme

Dialog

Gatebilforeningen, startet i 2016, tar jobben med løs organisering av arrangementet. Dette så alle involverte har noen å henvende seg til, sier Følstad. Særlig roser han samarbeidet med politiet.

– De har blant annet tatt på seg jobben med å dirigere oss inn på E6. Det er vi glade for, for på E6 Vinne har det skjedd ting før sier han, med henvisning til de mange ulykkene på strekningen de siste årene.

Politiet på sin side beskriver samarbeidet med rånerne som godt.

– Vi har vært i dialog med Innherred gatebilklubb senest mandag, og snakket litt om hvordan opplegget er og den slags, sier Morten Mørkved, avsnittsleder for Levanger og Verdal politistasjon.

Politiet tenker å sende en patrulje til Shell mellom 10 og 11 for å snakke med ungdommene.

– Det er ingen alvorsprat, det er for å ha en dialog med rånerne. Og hvis det er noen biler som åpenbart ikke bør kjøre over vil vi prøve å luke ut de, sier avsnittslederen.

Han utelukker heller ikke at UP vil være å se langs riksveg 72 skjærtorsdag. Statens vegvesen har på sin side ingen kontroller av kjøretøyene som kjører over fjellet den dagen, opplyser pressekontakt Liv Bulling hos vegvesenet. Svensk politi har tidligere ført kontroller i samarbeid med norsk politi. Innherred har ikke lyktes å komme i kontakt med Polisens pressetelefon i Jämtland.

Avsnittsleder ved Levanger og Verdal politistasjon, Morten Mørkved, mener gauderturen har hatt en positiv utvikling de siste årene. Foto: Odin Nordtømme

Roligere

Før var det ofte nok å gjøre for politiet når gauderne vendte ned fra fjellet. Det blir det imidlertid mindre av for hvert år som går, sier Mørkved.

– Vi har sett at det kan bli en del ordensproblem når de kommer ned fra fjellet. Men vi har ikke hatt store utfordringer med det de siste årene. Dette er en tradisjon som har gått over til ryddigere former enn det var før, slår avsnittslederen fast. Han peker på en rekke endringer som årsaker til dette:

  • Forebyggende arbeid fra kommunene, politiet og bilmiljøene selv har gitt positivt utslag.

  • Bilparken er bedre og tryggere.

  • «Feigreim»-kulturen er blitt mindre - bilister bruker stort sett setebelte.

En og annen skikkelig veteranbil blir nok å se langs veien torsdag. Foto: Leif Arne Holme

Nye biler

De siste årene har mopedbilen inntatt Trøndelag for fullt. Mørkved er ikke kjent med noen mopedbiler som skal delta, men humrer litt ved tanken.

– Rådet til de må i så fall være at de må ta med seg matpakke, for det tror jeg blir en lang tur, ler avsnittslederen

Følstad på sin side tar hjertelig imot bilister av alle slag.

– Mopedbiler må gjerne slenge seg med - vi er glade for å inkludere alle vi, slår gatebilforeningslederen fast.