– Vi trives utmerket i sentrum, og for oss er det uaktuelt å flytte til et butikksenter, sier Tone Kjønstad Veimo som driver Husfliden Levanger sammen med Randi Flekstad.

Strikkebonanza

De har hatt hendene fulle helt siden starten i oktober 2007, og selv om trafikken i Håkon den Godes gate kan variere, øker omsetningen. Stadig flere fingernemme kvinner – og menn, finner veien til butikken.

–Vi håper på økt trafikk i området, ja – men vi har nok å gjøre. Jeg syns det er fryktelig artig å drive, og har ikke gruet meg en eneste dag til å gå på jobb, understreker Tone Kjønstad Veimo – travelt opptatt av å ekspedere strikkeentusiaster på jakt etter mer garn.

Norsk Flid Husfliden Levanger slår da også gjerne et slag for strikking, og arrangerer like godt strikkebonanza på Brusve kommende helg. Det blir en ordentlig markering av 10-årsjubileet, og det er i skrivende stund 55 påmeldte entusiaster til innholdsrike strikkedager med anerkjente foredragsholdere.

Et varmere samfunn

43 prosent av norske kvinner og fire prosent av mennene svarte ja på spørsmålet om de strikker. Det er en klar endring i aldersfordelingen av strikkere. Mens nesten alle strikkere var eldre enn 67 år i 2010, strikkes det nå blant folk i alle aldrer.

Dette betyr at en stor andel av norske kvinner har erfaringer med å produsere klær i ull. Husfliden i Levanger engasjerer seg på flere måter – og bruker strikking i en betydelig humanitær innsats. En del av garninntektene er øremerket et skoleprosjekt i Kenya, og forretningen er også med i strikkedugnaden for et varmere samfunn.

–Vi er med på aksjonen «Gled noen som gruer seg til jul». Vi ønsker å spre varme og glede i en tid som er ekstra tung for mange, og tar imot oransje skjerf som deretter blir sendt til Kirkens Bymisjon i Trondheim, forklarer Tone Kjønstad Veimo.