– Dette er langt over streken – ja, jeg vil nærmest si injurierende. Å skrive at vi bedriver aktiv dødshjelp er jo uhørt.

Anne Kari Haugdal i Verdal kommune er sint og opprørt der vi sitter på hennes kontor på rådhuset. Det er leserinnlegget til Stein Aamdal hun har i tankene, som sto på trykk i Innherred 8. november.

–En ting er at jeg blir opprørt, men hva med alle våre flotte ansatte som står på dag og natt for at de eldre skal få en best mulig alderdom. Hva tror du de må tenke om slike påstander, sier kommunalsjefen og slår i bordet.

«Alle veit»

Hun forteller at hennes kollega i Levanger, Jan Ketil Vongraven, har reagert på samme måten over innholdet i leserinnlegget til Aamdal.

Haugdal reagerer også på at den tidligere fagforeningstoppen i Aker Verdal bruker en retorikk som gir inntrykk av at det nærmest er «alle» som mener det samme som han.

– Han bruker ord og vendinger som « vi blir fortalt» og «alle veit», slik at en nærmest kan få inntrykk av at overtramp nærmest dagligdags på våre institusjoner.

Haugdal sier at nå forventer hun at Aamdal kommer på banen og dokumenterer sine påstander, og at han på mange måter nå kriminaliserer en hel yrkesgruppe. Dette kan hun ikke sitte stille å se på.

– Hvorfor går han ikke til politiet hvis han mener dette foregår innen eldreomsorgen vår. Da snakker vi om brudd på norsk lov.

Velferdssjefen er også redd for den frykt og usikkerhet dette kan skape blant dem som i første rekke har sine kjære på en institusjon, og at slike innlegg kan bidra til å svekke tilliten til eldreomsorgen.

- Vi må ha tillit til at fagfolk gjør de rette vurderingene om det skulle være at det er nødvendig med en sykehusinnleggelse, eller om en beboer vil klare å takle en flytting til en annen institusjon.

Anne Kari Hugdal er tydelig på at hun nå forventer en beklagelse fra Aamdal – ikke for seg selv i første rekke, men for alle helse- omsorgsarbeiderne som gjør en god jobb både i Levanger og Verdal.

Beklager ikke

Men den beklagelsen må kommunalsjefen se langt etter. Stein Aamdal står for det han har skrevet i leserinnlegget i lokalavisa.

– Alle vet at det er en stor belastning å bli flyttet når man blir eldre og får dårligere helse. Dette gjelder kanskje spesielt de som har blitt dement. Det skaper fortvilelse og frustrasjon, som igjen kan føre til tragiske konsekvenser.

Aamdal har blitt fortalt om tilfeller både fra Ørmelen og Åsen hvor flyttingen til et nytt sted kan ha vært utslagsgivende for en tidligere bortgang enn nødvendig.

– Jeg kan ikke gå ut med hvem jeg har hørt det fra. Det kan være pårørende, ansatte eller andre, men folk er uansett redd for hva som hva som kan bli konsekvensen for dem selv eller sine nærmeste hvis de varsler tilfeller de ikke kan akseptere. Jeg kan imidlertid si såpass at jeg kjenner til en konkret sak i Verdal hvor flyttingen fikk et dødelig utfall.

Han forteller oss også om saker fra Oslo, som er kjent via media, hvor eldre har dødd i forbindelse med flytting til andre institusjoner, så derfor er ikke dette noe som han har kommet på i den siste.

Aamdal blir ikke overrasket over svaret fra kommunalsjefen.

– Når hun beskylder meg for å bruke en type retorikk, så gjør jaggu meg kommunen det også. De viser hele tiden til rutiner og prosedyrer, og når dette er på plass så skal liksom alt fungere optimalt, men slik er faktisk ikke hverdagen, kontrer han og følger opp:

– Vi hørte på radio mandag morgen om en mann som døde hjemme i Levanger. Det kan godt hende alle rutiner var på plass der også, men like fullt så døde han.

Ukultur

Aamdal har som sagt yrkeslivet sitt fra industrien, og der sto avviksrapportering høyt på agendaen.

- Jeg tror ikke Verdal kommune er i nærheten av å være på samme nivå som vi var på i Aker. Det var det en kultur for at man kunne si ifra hvis man oppdaget at ting ikke var som de skulle være. Det tror jeg både kommunen sør og nord for Rinnelva har noe å lære av.

Han mener det er litt typisk at man går i skyttergraven, istedet for å prøve å ta det som et konstruktivt innspill.

– I stedet for å angripe meg, burde både Haugdal og Vongraven jobbe for en åpenhetskultur, hvor alle kan varsle om bekymringsfulle forhold uten å være redd for konsekvensene. Du kunne jo blant annet spurt henne om hvor mange avviksrapporter de har fått inn av en viss alvorlighetsgrad. Jeg ville sagt det slik at hvis det antallet er lavt, så er det i seg selv bekymringsfullt.

– Men hvorfor anmelder du ikke saken til politiet?

– Det vil ikke ha noen hensikt. Det at politiet skal komme lenge etterpå har jeg ikke noe tro på. Her snakker vi om eldre mennesker som er svake i utgangspunktet, og hva tror du de vil få ut av å snakke med ansatte blant annet, når det i utgangspunktet er en frykt kult. Det eneste som hadde kommet ut av en slik etterforskning ville eventuelt være nye prosedyrer og regler.

Vil slippe å bo på «monstersenter»

Nå blir du 70 år neste år. Er du bekymret for hvordan du vil bli ivaretatt hvis helsa skulle svikte?

– Nå har jeg masse helsetjenester til gode – jeg som nesten aldri vært sjuk, men ja – jeg må si at jeg er bekymret. Vi har råd i Norge til å ta vare på de eldre. Når man bygger nye institusjoner, så burde de eldre som har behov for det, fått bli boende hvor de er til de hadde dødd. Og hvorfor skal alle flyttes til ett stort helsehus i kommunen? Hvis jeg får behov for plass på institusjon, så ville jeg mye heller bodd på et koselig sted her oppe i Vinne enn på et monster av et eldresenter på grusbanen ved Verdal videregående skole, sier en litt oppgitt Stein Aamdal før han kommer med en erkjennelse til slutt:

– Det beste ville nok vært å dø med skoa på i guds frie natur.