Onsdag fikk Innherred se politiets statistikk for anmeldelser av typen vold og ordensforstyrrelser i Verdal og Levanger, utarbeidet av politioverbetjent Svein Arne Hovdal. Statistikken viser antall voldsanmeldelser i begge kommunene vært og fra 2011 til nå, der de i 2016 har regnet fra 1. januar til nå. Det samme gjelder for ordensforstyrrelsene.

–Det er ikke en offisiell statistikk. Men tallene er nok riktig, det er det ikke mye tvil om, kommenterer politioverbetjent Hovdal.

–Heldigvis ser vi en positiv trend i tallene sammenlignet med tidligere år. Det er vi glad for, men dette er noe vi i politiet har klart sammen med utelivsbransjen, festarrangører og kommunene, tilføyer han.

Når det gjelder statistikken for vold så inkluderer den ikke familievold og trusler, og ellers er det snakk om legemsskader etter gammel straffelov, og kroppskrenkelser etter den nye. Både avgjorte og ikke avgjorte saker per dags dato er med i tallene.

Voldsøkning i Verdal

I løpet av 2016 har politiet fått inn 42 anmeldelser for vold i Levanger. I Verdal er tallet 50 voldsanmeldelser. Det betyr at det i 2016 var 2,12 voldssaker per 1000 innbygger i Levanger, og 3,37 i Verdal. Med sine 50 voldsanmeldelser i løpet av året betyr det at det i snitt forekommer ca. én voldelig situasjon i uka i Verdal. Det er også 14 flere enn i 2015.

–Én voldsanmeldelse er én voldsanmeldelse for mye, men dette er nå samfunnet vi lever i, da, sier Hovdal, før han poengterer:

–Mye av volden er i det private rom, og ikke så mye i sentrum. Å bli utsatt for vold på en åpen gate i Levanger eller i Verdal vil jeg si er minimal. Det er meget trygt, det sier statistikken også. Men, om man går i sentrumsområdene ved midnatt i helgene, hvor det er mange fulle folk ... Veldig ofte er det alkohol inne i bildet, og ofte er både fornærmede og voldsutøveren beruset. Hadde folk vært edru hadde statistikken sett annerledes ut, og tallene vært veldig lave.

–Kan voldsøkningen i Verdal ha en sammenheng med Talia-etableringen?

–Det kan det, for vi ser jo at økt tilgjengelighet på alkohol og fest fører til flere ordensforstyrrelser og vold. Men det skal sies at Talia har et bra og seriøst opplegg både med tanke på vakthold og skjenking, svarer Hovdal.

Resten av voldsstatistikken viser at Verdal i 2011 hadde 54 voldsanmeldelser, mens de hadde bare 33 i 2012, 56 i 2013 og 54 i 2014. I samme periode viser tallene fra Levanger, i kronologisk rekkefølge, 31-, 48-, 61- og 55- voldsanmeldelser.

Mange hendelser på byen

Ordensforstyrrelsene inkluderer demonstrasjon, offentlig urinering, unnlate å etterkomme pålegg, å gå rundt maskert, forstyrrelser av alminnelig fred og orden enten med eller uten rus, og diverse hendelser som bryter med politiloven og -vedtektene.

I Verdal har man hatt ganske nøyaktig 20 ordensanmeldelser hvert år de siste tre årene, 33 i 2013, 21 i 2012 og 26 i 2011. I Levanger har man hittil i år – og før romjula – hatt 34, hvilket er vesentlig bedre enn de 51 anmeldelsene i 2015 og de 49 i 2014. I 2013 hadde Levanger 30 ordens-anmeldelser, 45 i 2012 og 41 i 2011. At det har det vært ordensforstyrrelser i Verdal de siste årene, mens det har vært en hel del av dem i Levanger. Og forskjellene innen ordensforstyrrelser har nok en naturlig forklaring, ifølge Hovdal.

–Levanger er utelivsby nummer én i Nord-Trøndelag – det vil jeg påstå. Og det skal utelivsbransjen ha ære for. Men det er både positive og negative sider med et godt uteliv, og en av de negative sidene er at politiet får mer å gjøre. For veldig ofte er slike anmeldelser tilknyttet uforsiktig bruk av alkohol.

–I Verdal har utelivet de siste årene nesten ligget brakk, men heldigvis har de fått Talia nå, legger Hovdal til.

Til slutt kommer politioverbetjent Hovdal med et lite juleønske til lokalbefolkningen inn mot romjula og feiringa:

–Det viser seg at man er mer utsatt for uheldige hendelser, både i hjemmet og på byen, når man er uforsiktig med alkoholen. Derfor oppfordrer vi til måtehold når en drikker alkohol.