Kreftsyke Simen Aarskog (10) fra Nesset venter tålmodig i sofaen, sammen med koseapen. Sykepleier May Dypdahl Rolien er på besøk, og forbereder seg på å ta blodprøve i familiens eget hjem.

- Jeg tror det er noe feil med vakuumet, sier Simen og studerer nåla som Dypdahl Rolien har satt for å ta dagens blodprøver. Hun smiler tilbake og bekrefter pasientens mistanke. Nålen blir byttet og blodprøven er raskt unnagjort nok en gang.

- Det har jo blitt en vane, slår familien fast.

Disneybesøk

Blodprøven blir analysert samme dag og resultatene viser at Simen er frisk nok til å dra på Paris-reisen de har forberedt seg på i lengre tid. Turen sist helg ble arrangert som en langhelg for kreftsyke barn i regi av Barnekreftforeningen. 100 trønderske barn, foreldre og søsken flys til Frankrike og EuroDisney for en drømmehelg sammen.

- Disse turene går på rundgang mellom fylkeslagene, og i år er det Trøndelags tur til å få dra, sier mor Brit Gorset før avreise.

Turen til EuroDisney er et av høydepunktene på turen, med karuseller og opplevelser i fleng.

- Jeg gleder meg til alt. De store karusellene og Eiffeltårnet. Det har 1.664 trappetrinn og snackbar i toppen, sier Simen spent dagen før avreise.

Simen fikk diagnosen leukemi i 2009, og fikk tilbakefall i desember i fjor. Dermed har det blitt et halvår med intensiv behandling, tøffe kurer og ukeslange sykehusopphold med alt det medfører.

- Han har vært så flink, og har nå gode verdier. Han har brukt aktiviteter og vært aktiv underveis, og vært bestemt på å være med på det han har kunnet. Men det har vært perioder med lav energi og isolasjon, så det er godt å få reise i samlet tropp hele familien, sier mor Brit.

Høydepunkt

Hjemmesykehuset er et tilbud for pasienter med behov for regelmessige prøvetakinger, som kan tas i pasientenes egne hjem. I Innherred er tilbudet tilgjengelig for barn med kreft i regionen mellom Steinkjer og Stjørdal. Sykepleiere fra Sykehuset Levanger kjører ut til familiene med et mobilt prøvetakingssett. Resultatene får pasientene via telefon etter noen timer.

Ordningen ble startet ved nyttår i år ved Sykehuset Levanger, etter initiativ til Barnekreftforeningen i Nord-Trøndelag. Foreningen ble stiftet som Støtteforeningen for Kreftsyke Barn i 1982 av foreldre med kreftsyke barn. Foreningen har siden endret navn til Barnekreftforeningen, og består i dag av 14 fylkesforeninger. Den har i dag rundt 1.800 medlemmer, og 210 medlemmer i Trøndelag. Foreningen har som mål å bedre kreftrammede barns behandlings- og rehabiliteringstilbud og tilrettelegge forholdene for hele familien rundt barna.

- Turen koster en god del for foreningen, men det er det virkelig verdt. Når pizzakveldene på sykehuset ellers er høydepunktet i uka, da er det godt med slike turer også, sier Gorset.

Hun sitter selv i styret i fylkeslaget, og er engasjert i arbeidet som gjøres for å gjøre hverdagen litt bedre for de kreftrammede barna og deres pårørende. Årets høydepunkt og største prosjekt er å lage en opplevelseshelg for de kreftrammede barna og familiene deres. I år går turen til Paris og EuroDisney.

Familietid

Kreftsyke Simen og storebror Bendik gleder seg begge til å reise til Paris og EuroDisney sammen med resten av familien. Med Simens tilbakefall og påfølgende behandling har det ikke vært mulig å ta felles familieferie tidligere i år. Nettopp derfor er det så viktig å få tid til å tenke på noe annet enn sykdom og prøvetaking noen dager, slik Barnekreftforeningen nå muliggjør for familien Gorset/Aarskog.

- Dette blir vår første ferietur sammen i år, så det er klart vi gleder oss. Nå får vi reise sammen og tenke på noe annet, sier mor Brit.

Flyr Hercules

Med gode nivåer på tirsdagens blodprøver ble familien klarert for avreise i går. Samtidig er det tilbakefallet og den gode perioden i behandlingen han er inne i, som gjør at Simen kvalifiserer til å delta på reisen til EuroDisney og Paris. Turen omfatter 100 kreftsyke barn og deres familier fra Trøndelagsregionen. I løpet av turen fikk de besøke blant annet Eiffeltårnet i Paris og EuroDisney, samt reise tur-retur med sitt eget Herculesfly som blir brukt for anledningen. Turen realiseres med en egenandel for familiene, og resten betales av Barnekreftforeningen samt med sponsormidler og samarbeid med Hercules.

- Lokalt har vi fått sponsormidler fra Aasen Sparebank, Ytterøykylling og Frk. Renbjør, sier Gorset.

Savnet stresset

Fredag startet familien turen til Paris i Hercules-flyet, som blir en etterlengtet ferie for hele familien på fem. Den eneste som blir igjen hjemme i Levanger er katten Miss.

- Det er godt å se at hverdagsstresset nå er på tur tilbake igjen for oss alle. Det er noe en ikke rekker ellers når Simen er syk, men nå får vi tilbake følelsen av mange aktiviteter i hverdagen, sier Brit Gorset fornøyd.