Tirsdag presenterte Norske Skog bruttoresultatene for 2. kvartal 2016, som en delvis kvartalsrapportering. Den fullstendige rapporten kommer først 20. juli på grunn av at konsernet har byttet revisor. Brutto driftsresultat for andre kvartal viser at papirprodusenten endte på 335 millioner kroner i pluss, noe som er det beste brutto driftsresultatet siden tredje kvartal 2012.

577 mill. i pluss

Brutto driftsresultat er 93 millioner kroner bedre enn i første kvartal, og 197 millioner kroner bedre enn i 2. kvartal i fjor. Det betyr at brutto driftsresultat for første halvår i år endte på 577 millioner kroner.

- Som kommunisert etter første kvartal, har særlig markedet i Europa vist tegn på klare forbedringer. Vi ser nå effekter av egne kostnadsreduksjoner samt kapasitetsstengninger i Europa og Nord-Amerika de siste årene. Våre fabrikker har kjørt med nær full kapasitetsutnyttelse i hele første halvår. Behovet for aktiv kapasitetsstyring vil være mindre i andre halvår enn for tilsvarende perioder tidligere år og sesongmessige forhold forventes også i 2016 å gi høyere salgsvolum i annet halvår enn i første. Bedringen i markedsbalansen vil også bidra til at marginbildet vil kunne holde seg på tilsvarende nivå som første halvår, sier Sven Ombudstvedt, konsernsjef i Norske Skog, i en pressemelding tirsdag.

Lavere gjeld

Konsernet har i løpet av kvartalet også refinansiert gjelden, og har utsatt gjennomsnittlig løpetid på eksisterende obligasjoner til seks år. Det har også redusert gjelden betydelig, og netto rentebærende gjeld ble redusert med nærmere 1,7 milliarder kroner fra utgangen av første kvartal. Nå er netto gjeld om lag 6,4 milliarder kroner.