Tidligere i år ble den 54-årige konsulent utnevnt til Ridder av 1. klasse av den Kongelige Norske Fortjenstorden.

- En fantastisk uke, og høydepunktet var naturligvis audiensen på Slottet og møtet med kong Harald og dronning Sonja, sier Arild Haugan.

16 år som konsul

Mange i distriktet vil huske Arild Haugan som en særdeles lovende fotballkeeper for en drøy mannsalder siden. Etter å ha avlagt eksamen artium i 1981, reiste Arild til USA og økonomistudier med idrettsstipend. Siden har han knapt sett seg tilbake, og Arild Haugan har ikke bodd i sitt kjære Levanger på alle disse årene.

1962-modellen har gjort suksess som forretningsmann, men han har gjort seg like godt bemerket for sitt samfunnsengasjement. Han har kort sagt hatt hele verden som virkeområde, men Arild og familien har slått seg ned i Vietnam der han har vært norsk honorær konsul i Ho Chi Minh-byen siden 2001. Denne oppgaven har han utført på en forbilledlig måte, og var årsaken til at Haugan ble utnevnt til Ridder av 1. klasse.

Forleden ble han kalt tilbake til hjemlandet – for å ta imot hederen fra 80-årsjubilantene kong Harald og dronning Sonja – på selveste Slottet, men også fordi Utenriksdepartementet ville hedre sine honorære konsuler i Asia. Konsuler og respektive ambassadører ble invitert hjem – for oppleve landet de tjener – og turen var en slags «takk for lang og tro innsats».

Hornmusikk

- Vi besøkte og hadde møter i Utenriksdepartementet, omvisning på Stortinget og audiens på Slottet. Etter dette programmet reiste gruppen til Lofoten, hvor Svolvær, Skrova og Henningsvær ble besøkt. Vi fikk også en eventyrlig reise med Hurtigruta inn i Trollfjorden, sier Arild Haugan.

Levanger-mannen Arild Haugan (med solbriller) på tredje rekke helt til venstre – sammen med de andre konsulene i Asia ble hedret av kongeparet forleden.

Gruppen med ambassadører og konsuler ble ønsket velkommen av ordfører Eivind Holst da Hurtigruta la til kai i Svolvær, og høydepunktene kom tett. I Lofoten var det feiende hornmusikk og stor festivitas rundt besøket av kongens menn i fjerntliggende strøk.

- Nord-Norge viste seg fra sin beste side, vi fikk fiske og oppleve midnattssol i Lofoten og dette var virkelig noe jeg vil huske for resten av livet. Dette var veldig fruktbart på alle måter.

Arild Haugan er en nøktern mann med beina trygt plantet i bakken, og tar ikke av i utrengsmål. Han legger likevel ikke skjul på at forsommerens hjemtur får en plass i en velfylt minnebok, og det ble en særdeles begivenhetsrik uke for nessebyggen og de andre konsulene for Norge i Asia.

- Det var virkelig tett mellom høydepunktene, men det aller største var audiensen på Slottet, bedyrer Arild Haugan, som allerede gleder seg til å komme heim til Nesset igjen allerede i neste måned. Konsulen og ridderen drar alltid hjem til Hegglia når det er sommer- eller juleferie.

P.S.: Honorær konsul eller valgkonsul er leder for et honorært konsulat. Slike konsulater opprettes gjerne dersom et land ikke har egne diplomater i en by med et visst samkvem med senderlandet. En honorær konsul er som regel statsborger i vertslandet.