Torsdag formiddag gikk formannskapet i Verdal inn for å legge ned MOT. Arbeiderpartiet og KrF mente Verdal klarer seg uten MOT-satsingen, mens representantene fra Senterpartiet og Venstre talte for å beholde MOT-satsingen. I salen satt Kevin Hovdal Holmli og hørte på.

– Ja, vi oppfordrer flest mulig til å ikke stemme på partiene som vil legge ned MOT. Jeg har en gutt selv, og jeg vil han skal ha et godt miljø å vokse opp i på Verdal. Jeg mener MOT er en stor bidragsyter for at vi nå har et godt ungdomsmiljø i Verdal, sier Holmli, som selv er en såkalt Ungdom med MOT.

– Vi håper politikerne tar til fornuft og forstår at det de er i ferd med å gjøre er en stor feil. Hvis det blir et flertall i kommunestyret for å legge ned MOT, håper jeg folk husker det når de skal til valglokalene, svarer Holmli.

– Bør ikke velgerne se på helheten i politikken, og ikke bare stemme med utgangspunkt i én sak?

– Det er veldig dumt hvis enkeltsaker skal avgjøre valget. Men når det er snakk om ungdommer og framtiden er dette en såpass viktig sak, så jeg synes det er førende i valgkampen og i valget. Så håper jeg vi får et kommunestyre som ønsker det beste for Verdal i alle saker, ikke bare denne.

– Er det ikke andre saker i Verdal som er viktigere, og som bør veie tyngre enn å beholde MOT eller ikke?

– Det er mange saker som er viktige. Men dette er en sak som har blitt tatt opp jevnlig i det siste, og det har blitt fredet for et halvt år eller ett år av gangen. Ungdommene har reagert hver gang, så nå synes jeg politikerne bør ta til etterretning at det er så stort engasjement rundt saken, sier han.

Ifølge kommunalsjef oppvekst Frode Kvittem har Verdal kommune omtrent 380.000 kroner i årlige utgifter med MOT. Holmli mener en nedleggelse av MOT vil virke mot sin hensikt økonomisk sett.

– Konsekvensen vil mest sannsynlig bli at det blir større utgifter i samfunnet i årene som kommer, enn det man betaler for MOT i dag, tror Holmli.

– Mer i kommersiell retning

Ordfører Bjørn Iversen mener det er engasjement i begge retninger i saken.

– Jeg har snakket med ungdommer, og noen har sagt at det er på høy tid det avsluttes. Jeg vil ikke ordlegge meg slik selv, men det er reaksjoner jeg har fått, sier Iversen.

Han viser videre til at MOT har dreid i en mer kommersiell retning, en stor ungdomsgruppe ikke blir nådd av MOT-tilbudet, at kommunen selv har bygd opp et apparat som ivaretar arbeidet mot ungdommene, MOT er for lite til stede i hverdagen og at kommunen nå må slanke budsjettpostene.

– Lite gjennomtenkt

Han er lite imponert over kampanjen Holmli har satt i gang.

– Jeg er skuffet over det, for det blir så enkelt. Det blir et aksjonsdemokrati mot et enkelt tiltak. Men vi er nødt å balansere økonomien, og da må vi ta pengene fra en annen plass. Og da kanskje fra andre plasser i ungdomsbudsjettet, for det vil være urimelig å ta fra for eksempel eldrebudsjettet. Det er bildet for en politiker, sier Iversen.

– Alle må finne seg i å bli satt under lupen. Så må man spørre om man skal høre på de mest ressurssterke og som kan drive aksjonsdemokrati? Konsekvensen kan bli at det går utover grupper som har minst sjanse til å drive aksjonsdemokrati. Det virker ikke på meg som noen spesielt gjennomtenkt eller beundringsverdig måte å agere på. Jeg stusser, og det er lett å se en reaksjonsform som ikke er spesielt verdig. Da synes jeg heller man skal forsøke å argumentere for sin sak med ordet og argumentets makt, sier Iversen.