Kari Kjønaas Kjos er tydelig på at Verdal, som alle kommuner, må sørge for å ha et variert tilbud tilgjengelig i eldreomsorgen.

Nytt må på plass først

Lederen for Helse- og sosialkomiteen utdyper her sine synspunkter i kjølvannet av sykehjemsaken i Verdal.

– Det er vanskelig å forestille seg at en kommune har hatt så mye som 24 plasser for mye. Dersom man mener at plassene skal erstattes av omsorgsboliger, så er det selvfølgelig helt avgjørende at man ikke avvikler det ene før det andre er på plass.

– Hva betyr den lovfestede retten til sykehjemsplass?

– Det betyr at kommunene er nødt til å sørge for å ha et variert tilbud tilgjengelig, slik at et riktig omsorgstilbud kan tilbys når behovet oppstår. Dersom sykehjemsplass er nødvendig og kommunen ikke har noe tilgjengelig, må de sørge for riktig døgnbemanning i boligen eller kjøpe en sykehjemsplass privat eller av en nabokommune.

Frp-politikeren mener absolutt at pårørende må melde fra til Fylkesmannen, dersom de mener det foreligger brudd på Lov om helse og omsorgstjeneste.

Ta på alvor når folk spør

– Må folk i større grad være innstilt på å ta tak og eventuelt betale selv i eldreomsorgen?

– Nei. Det er veldig få mennesker som drømmer om å flytte til et sykehjem. De fleste gjør det med en stor sorg i hjertet. Det å erkjenne at man ikke lenger kan leve det livet man er vant til i huset man har bodd i gjennom et langt liv, er for mange en lang prosess. Derfor må man ta på alvor den dagen man ber kommunen om hjelp. Da skal det gjøres en medisinskfaglig vurdering. Kommuner som er tidlig ute med å tilby hjelpemidler, bistand og eventuelt avlastning for pårørende vil kunne utsette overflytting til sykehjem noe. Men for mange vil en betydelig svekket helse gjøre at sykehjemsplass til slutt er eneste løsning, sier Kari Kjønaas Kjos.

Ikke stå alene

Kjos er fullt klar over at pårørende yter i dag svært mye omsorg.

– Men de kan ikke og skal ikke ta det fulle og hele pleie- og omsorgsansvaret alene.