Nesten 3.500 medlemmer i Fellesforbundet gikk ut i streik i helgen etter brudd i meklingen med NHO Reiseliv.

På en pressekonferanse mandag sa leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, at partene ikke er noe nærmere hverandre enn hva de var lørdag.

– Vi vil utvide konflikten til seks nye fylker, med 2.447 nye medlemmer, sa Eggum.

Det er hoteller i Akershus, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Rogaland, Troms og Finnmark som nå tas ut, skriver VG.

Opptrappingen trer i kraft fra lørdag klokken 8.

Det framgår av en oversikt på Fellesforbundets sider hvilke bedrifter som nå tas ut. Det er varslet plassoppsigelser fra følgende bedrifter i Verdal og Levanger: Verdal Hotell AS, Stiklestad Hotell AS, 4 Service Landanlegg AS avd. Verdal og Smak Kreativ Catering AS, Skogn.

Krever lokale forhandlinger

I forhandlingene ble partene ikke enig om retten til lokale forhandlinger for ansatte innenfor hotell og restaurant.

– Alle andre forbund i NHO har for mange år siden akseptert rett til lokale lønnsforhandlinger. Dette var vårt hovedkrav i år og er noe vi mener motparten absolutt burde kunne akseptert, sier leder Jørn Eggum i Fellesforbundet til NTB.

Men NHO service kunne ikke det. Og pengekravet var uakseptabelt for arbeidsgiverne. Dermed var konflikt et faktum.

– Sprenger rammen

– Fellesforbundets krav sprenger rammen. Vi hadde ikke mulighet til å akseptere slike krav, utdyper NHO Reiselivs forhandlingsleder Jostein Hansen.

Uttalelsen får Eggum til å reagere kraftig, selv om han medga under en pressekonferanse lørdag kveld at i prosent har det vært størrelser på bordet som overstiger frontfagets ramme på 2,4 prosent. De som er omfattet av den såkalte Riksavtalen tjener bare 77 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

– Hvis man skal heve de som har ligget svært lavt i lengre tid, sier det seg selv at vi i prosent må gå over noe utover rammen i frontfaget, sa Eggum, som likevel karakteriserte de økonomiske kravene som «moderate» og «rettferdige».

– Vi har overhodet ikke et ønske om å holde noen nede. Det er ikke hotell- og restaurantbransjen som henger etter. Lønnsnivået har økt jevnt. Det er andre som drar fra, for eksempel i olje, som har gitt altfor høye lønnstillegg, sier Hansen til NTB.

Vil gi dispensasjon til pasienthoteller

Når det gjelder de såkalte pasienthotellene, er det en situasjon som frustrerer Fellesforbundet. Ifølge Eggum har både NHO Service og NHO Reiseliv avvist å behandle søknaden om dispensasjon fra Haukeland Hotellet i Bergen.

– De bruker kynisk syke mennesker i sin agenda for å få regjeringen på banen for å få tvungen lønnsnemnd. Dette er vi opprørt over, og vi synes NHO burde ta et mye større ansvar for organisasjonen de driver og de ordinære spillereglene i arbeidslivet, sa Fellesforbundets leder.

Både NHO Service og NHO Reiseliv har sendt pressemelding om at det er viktig at syke og gamle ikke rammes av streiken. Men den nøkkelen mener LOs 1. nestleder, Tor-Arne Solbakken at det er NHO som sitter på.

– Det er bare å sende den dispensasjonssøknaden hit ned, så blir den undertegnet av Jørn Eggum to sekunder senere, sa Solbakken.