Over 350 nominerte unge, lovende bønder var med i konkurransen. Nå er det bare 20 igjen i semifinalen, og Levanger-mannen er blant topp fem på listene over flest stemmer.

Da Bjarne Saltvik Faanes var 25 år, i 2011, kjøpte han Stavlo gård av sine foreldre. Nå har han fylt 30, og driver gården fortsatt så godt han kan med sin samboer Vanja Iren Sletvold (24) ved sin side. Bjarne har faktisk jobbet såpass godt at kjæresten til slutt bestemte seg for å melde han på i kåringen av Årets unge bonde. Kriteriene for å være med i kåringen er at bonden skal være matprodusent, under 35 år, og et godt forbilde som kan motivere flere til å velge karriere i landbruket. Vanja mener det er lite tvil om at han fyller disse kriteriene.

– Jeg synes han fortjener å vinne. Han er et godt eksempel for andre, og kjempeglad i jobben sin. Han brenner virkelig for det, sier Vanja om nominasjonen når avisa besøker paret på gårdstunet fredag.

– Det er jo ærefullt å bli nominert, og samtidig pliktoppfyllende i min jobb som bonde. Man må jo gjøre en god jobb for å fortjene en slik nominasjon, mener Bjarne selv.

Ligger godt an

Slik, ved hjelp av Vanjas nominasjonsbrev og vedlagt noen ord fra hovedpersonen, ble Bjarne med i konkurransen. Kåringen er et tiltak fra McDonald’s, Felleskjøpet Agri og Norges Bygdeungdomslag. Dette er sjette år på rad Årets unge bonde arrangeres. Over 350 ble nominert i årets utgave, men nå er antallet redusert til 20 stykk i semifinalen - med skogningen fortsatt med for fullt.

– Konkurransen gir meg litt ekstra guts, og motivasjon til å satse videre med gården, sier Bjarne.

Akkurat nå ligger han blant topp fem av semifinalistene, og om han fortsatt innehar den plasseringen når avstemningen avsluttes åttende november er han med i en slags finale. Da skal en jury velge ut den beste kandidaten av disse fem, og den 28. november blir vinneren kåret.

– Kommer du til å vinne?

– Det vet jeg ikke om jeg kan svare konkret på, men jeg håper jo jeg vinner. Det er folket som bestemmer, og da trenger jeg alle stemmene jeg kan få, svarer Bjarne fra sofakroken på Stavlo.

Stemmingen skjer på Facebook, der hver person kan avgi én stemme. Hittil har naturligvis mange folk allerede har hjulpet Levangers representant godt på veg, men han takker slett ikke nei til enda flere stemmer.

– Det hadde absolutt vært et høydepunkt i karrieren å vinne tittelen, ja, erkjenner Bjarne håpefullt.

Uansett er det tross alt et lite stykke igjen før Saltvik Faanes kan titulere seg som årets unge bonde, og med mange sterke kandidater med i kampen. Skogningen synes likevel ikke den tøffe konkurransen er noe negativt.

– Jeg ser det er mange gode kandidater, og det er bra. Det viser at det er en generasjon som vil satse på landbruk.

Erfaren i ung alder

At Bjarne har blitt en dyktig gårdbruker er nok slett ingen tilfeldighet. Han har drevet med landbruk i større eller mindre grad hele livet, og vokste opp som odelsgutt på gården. Det var aldri noen tvil om hvilket yrke han skulle velge da han ble stor, og siden han hadde jobbet mye på gården før oppkjøpet i 2011 var Bjarne allerede en god dose erfaring da han begynte for seg selv som heltidsbonde.

– Jeg har bestandig hatt et mål om å ta over gården, og jeg hadde allerede vært med på alt som var før det skjedde, forteller Bjarne.

– I bondemiljøet er det litt slik at man ikke skal ha meninger uten mange år med erfaring, men for Bjarne sin del hadde han jo nesten 20 års erfaring allerede da han begynte, kommenterer Vanja og titter på samboeren.

Likevel ble det en merkbar overgang for Bjarne da han tok over for nesten fem år siden, og oppdaget straks landbrukets positive og negative sider.

– Det ble jo mer utfordrende. Man er sin egen herre, og må jobbe som både agronom, økonom og psykolog på en gang, sier han med et smil.

– Hva er det som får deg til å drive med gård?

– Først og fremst det å være selvstendig næringsdrivende, og drive med agronomi. Vi produserer jo mat og gjør nytte av jorda, så det er jo et meningsfullt arbeid, svarer han.

Mer enn en flink bonde

I dag driver paret på Stavlo med potet- og kornproduksjon, med førstnevnte som hovedinntektskilde. Til sammen råder Bjarne over 470 mål potetåker og 500 mål med korn. Store deler av jobben må han gjøre selv, i tillegg til hjelp fra tre-fire stykker deltidsansatte. I løpet av sine år som driver av gården har Bjarne tredoblet potetproduksjonen og økt kornproduksjonen.

– Jeg har blitt tryggere med erfaringen jeg har fått, og jeg ser lyst på tiden fremover, forsikrer Bjarne.

Men det er ikke bare hans gårdbrukeregenskaper som ligger til grunn for nominasjonen til Årets unge bonde. På fritiden er han engasjert på flere fronter. Han er blant annet aktiv i både bondelaget og grendelaget, og styremedlem i Skogn senterparti. Han har også verv i HOFF og Nordgrønt.

– I tillegg er han veldig glad i familien sin, og en god familiefar, skryter Vanja, som har datteren Sigrid Faanes på seks måneder sammen med Bjarne.

Vil ha bort importen

Uavhengig av resultatet i konkurransen har Bjarne tenkt å stå på hardt i tiden fremover.

– Her kommer vi nok til å fortsette som før. Kanskje øker vi litt på potet, sier han.

Som et litt hårete mål ønsker paret på Stavlo gård å kunne bidra til at man en dag i framtiden skal slippe å importere poteter fra utlandet, da kvaliteten er like god i Norge mener Skogn-gårdbrukerne. Men først er det en annen konkurranse som venter like rundt hjørnet: Årets unge bonde, som fort kan hete Bjarne Saltvik Faanes i slutten av november.