Faktisk så er ikke historien så fantastisk som den høres ut som. Både amerikaneren og svensken er bosatt på Nesset i Levanger. Lørdag møttes de på Nesset samfunnshus. Den ene med tolv brukte skipar på slep. Den andre med en ambisjon om å bli helnorsk, eller ekte nessebygg om du vil. Da kommer man ikke utenom det å beherske langrennskunsten.

Fantaserer om landslagskarriere

– Vi har kjøpt oss hytte på Frolfjellet, rett ved Storlidalen skisenter. Så nå har jeg tenkt å lære meg å gå på ski og bli litt god. Målet er å komme meg inn på det amerikanske landslaget og stille i neste ski-VM, sa Erik Winn, som riktignok har bodd flere år i Norge. I fjor flyttet han fra Skogn til Nesset.

Selgeren, Anders Högberg, er tidligere svensk landslagssprinter. Han har også vunnet det kinesiske Vasaloppet opp til flere ganger og var for noen år tilbake aktiv på langløpslaget Team SkiGo sammen med sammenlagtvinner av Ski Classics i 2014: Johan Kjølstad.

12 skipar i bagasjen

Nå er Högberg trener for det nordtrønderske kretslaget i langrenn og har ikke lengre brukt for 15-20 skipar. Det var derfor gode muligheter for å gjøre et skikkelig skikupp under lørdagens byttedag på Nesset i regi av Sportsklubben Nessegutten og lokale sponsorer.

– Jeg har med tolv par og håper å få solgt noen av dem. I tillegg har jeg en del sko og staver som jeg ikke bruker lengre. Blant de tolv finnes skipar som er brukt av Björn Lind, Johan Kjølstad og meg selv. De fleste er racingski som er brukt i verdenscup og alle har en god slip. De er i alle fall tatt godt vare på, bedyret Högberg.

Gammelt par kan være gullski

Svensken valgte heller å ta med skiene til samfunnshuset enn å legge de ut for salg på nettet.

– De fleste skiene selges til halv pris. Jeg hadde nok fått mer om de ble lagt ut på nett. De som ikke selges her blir kanskje lagt ut for salg.

Högberg skrøt av opplegget til idrettslaget i bygda.

– Dette er et veldig bra tiltak. Jeg har jo ikke så mange skipar som passer barn og ungdom, men foreldre som er mosjonister kan jo ha brukt for disse. Et av godparene som Marit Bjørgen bruker i mesterskap er ti, tolv år gamle, så alderen har ingen betydning for kvaliteten på langrennski, påpekte svensken.