Det var under en treningstur på ski på Vulusjøen sist søndag at uhellet var ute for langrenns- og friidrettstalentet.

– Jeg var på en totimers langtur, og 400 meter før vi var tilbake på parkeringsplassen var det en unnabakke. Det er ganske bratt der, men når det nærmer seg slutten av slike turer har jeg alltid en konkurranse med pappa om å være førstemann til bilen. Han kjørte først, og jeg lå bak. Så kom den høyre skia utenfor sporet før den skar tvers over og krysset den andre, forteller Breding.

Fire uker med gips

Umiddelbart trodde hun det hadde gått ganske bra, selv om hun slo seg i fallet.

– Jeg var fast bestemt på at jeg ikke hadde brukket noe, sier 14-åringen. Men beinet hovnet opp og ble blått, så de bestemte seg for å ta en tur innom legevakta for å sjekke. Derfra gikk turen videre til sykehuset, hvor det ble konstatert et lite brudd i skinnbeinet.

Det betyr fire uker med gips. Til alt hell var bruddet så «fint» at hun slapp operasjon.

Den viktigste måneden

Likefullt kommer skaden ekstra ubeleilig for Tale Bruheim Breding.

– Det er nettopp den neste måneden at de største høydepunktene i vinter finner sted, sier idrettsjenta.

Til helgen skulle hun gå Midt-Norsk mesterskap i Surnadal. Neste helg var hun tatt ut til Ungdomsstafetten i Holmenkollen, en årlig konkurranse for de beste 15- og 16-åringene i landet under verdenscuphelgen der. Den siste helgen i februar er det Hovedlandsrennet i Fauske.

– I aller aller beste fall kan jeg rekke Hovedlandsrennet, men jeg får ikke tatt av gipsen før til vinterferien, så det spørs om det ikke blir litt for knapt med tid, konstaterer Breding.

Snur det til noe positivt

Rent idrettslig mener hun en skade nå var det verste som kunne skje, bortsett fra sykdom. Starten av denne uka var også veldig tung, og hun var borte fra skolen i tre dager.

– Jeg tenkte veldig mye på hvor unødvendig det var. Det var uvant å ikke få røre seg på samme måte som jeg er vant til, og jeg var frustrert over å måtte ha hjelp til alt mulig. Det liker jeg i hvert fall ikke, poengterer den aktive jenta.

Tilbake på skolen har hun fått mange motiverende ord og sympati fra andre ungdommer.

– De er lei seg på mine vegne, sier Tale Bruheim Breding, som etter litt depping nå har humøret tilbake og skal bruke beinbruddet positivt.

– Jeg ser veldig frem til å få tatt av den første gipsen nå på tirsdag, og få satt på en gips som gjør det enklere å bevege seg. Mens bruddet får gro skal jeg trene mye overkropp, og jeg tror ikke formen skal forsvinne, sier hun.

Strålende fjorårssesong

Om alle høydepunktene i februar går fløyten, så kan Ungdomsbirken 13. mars bli noe å se frem til. Friidrettssesongen bør uansett ikke bli noe dårligere av det ulykksalige fallet på ski, som slettes ikke har skremt henne fra å utfordre grensene.

– Konkurranseinstinktet er alltid der, så det blir full fart ned bakkene på trening i framtida også, smiler hun.

I fjor ble Tale Bruheim Breding midtnorsk mester i langrenn, vant NTE-cupen og ble kretsmester. Under Ungdommens Holmenkollrenn, et uoffisielt norgesmesterskap for 13- og 14-åringer, ble hun nummer 15 både i skøyting og fristil i konkurranse med to hundre andre. Mange av dem også litt eldre enn Tale, som har bursdag midt i september.

På friidrettsbanen ble det blant annet NM-gull på både 800- og 1500-meter, der 1500-metertiden 4.45,50 var den beste av en norsk 14-åring siden 1988.