Touren avslutter Pyreneene med en etappe til Andorra Arcalis, samme sted som Brice Feillu overrasket alle i 2009. Den gang en ung rytter som dermed mange trodde hadde en fantastisk fremtid. Slik har det ikke gått.

Jeg tok et blikk tilbake på innspurten den gang i går, og det slo meg at til tross for høyt tempo i den siste bakken var det vanskelig for rytterne i favorittgruppa å få noe særlig avstand der. Arcalis-bakken er veldig jevnt stigende på sju-åtte prosent, vegen er bred og fin og kurvene av en art som gjør at man kan holde jevnt høyt tempo oppover. Helt opp mot toppen er det heller ikke like bratt, sånn at det skal mer temporykk til for å komme løs enn de smålette rykkene som skaper avstander i kjempebratte stigninger.

Kan bli mer kontrollert

Alt avhenger av hvordan etappen blir kjørt. For det er en veldig tøff etappe før man kommer til Andorra, hvis noen lag gjør det til det. I så måte tror jeg at gårsdagens overraskende nedoverbakkeangrep fra Froome kan gjøre dagens etappe mer kontrollert enn hva tilfellet hadde vært hvis Froome ikke hadde sittet i gult.

Froome er glad i å angripe uansett når han får muligheten, men jeg står ved min tanke fra før start at Quintana er en bedre klatrer. Ergo er det ikke sikkert at Team Sky velger å brenne mye krutt og isolere kapteinene i den siste stigningen i dag, særlig ikke når den i 2009 latet til å være litt for lite bratt til å skape store avstander.

Dan Martin best av sammenlagtrytterne

Skulle det komme til et oppgjør mellom sammenlagtrytterne vlle jeg nær sagt at Daniel Martin er den største favoritten med sin supre form og det at han er den raskeste av dem. Valverde er normalt enda raskere, men ser ikke like formhvass ut.

Jeg heller litt til at Team Sky gjerne lar et brudd ta seg av de fremste plassene i dag, og heller kontrollerer fortsatt gul trøye til Froome uten store tidsavstander.

Etappen starter rett i en tøff stigning. Ergo må man klatre for å komme avgårde. Kanskje blir det et stort brudd med en del hjelpere for sammenlagtrytterne, i tilfelle det trengs mot slutten. Men om det ikke trengs, kan altså sterke hjelpere få holde på der fremme helt inn.

Lotto-tips

Blir det en brudd-dag, er det ikke helt gitt at det trengs å være en ekstremklatrer for å vinne en etappe som denne. Tony Gallopin er i utgangspunktet mer av en puncheur, men kom seg eksempelvis med i et brudd på en av de siste etappene i fjor med liknende åpning. Da førte vill kjøring fra Contador til at bruddet aldri fikk noen sjanse, men det viser at han godt kan prøve seg.

Starten ble ikke som Gallopin håpet på, med sjuendeplass på andreetappen han hadde mål om å ta gul trøye i. Lotto Soudal har heller ikke lyktes med Andre Greipel, og er som sagt tidligere veldig lystne på suksess. Gallopin kan godt henge med i et brudd som ikke kjører altfor fort, og har definitivt farten til å rykke i Arcalis hvis beina er gode.

Liten italiener

Videre, Domenico Pozzovivo er lagkompis med Romain Bardet, som har skumle hensikter i touren sammenlagt, men har hatt frihet til å kjøre litt for seg selv. Den bittelille italieneren er en fjærlett klatrer, som kan gå avgårde og være den sterkeste hvis det er det som avgjør et brudd. Formen later til å være veldig god, han har sett spretten ut i flere stigninger i år.

Pinot vil slå tilbake

Til sist, Thibaut Pinot er dessverre ute av sammendraget etter i hvert fall en svak dag. Han tapte enda mer i går, men da så han egentlig mye bedre ut. Han kjempet så lenge det rakk, og hvis tempoet bak hadde vært lavere i går, så kunne de tre foran ha gjort opp om seieren - og Pinot antakelig vunnet.

Han viste flott moral i går, og ting tyder på at det var en dårlig dag og ikke klar formsvikt som sendte ham ut av sammendraget. Kanskje er dagen i dag litt for tidlig til å slå brutalt tilbake, men han uttaler at klatretrøya kan bli et mål. Erfaringsmessig henger likevel en etappeseier mye, mye høyere enn det, og Pinot kan gi det et forsøk allerede.

Mer sannsynlig er det kanskje likevel at etappen til Mont Ventoux torsdag til uka er hans aller beste mulighet.

Mitt tips: 1. Tony Gallopin, 2. Thibaut Pinot, 3. Domenico Pozzovivo

Sammenlagtfavoritt på dagens etappe: Dan Martin