Olsokrittet kjøres i to klasser, trim (37 kilometer) og tur (49 kilometer). Sistnevnte er selve Olsokrittet, med en terrengdel underveis, mens trimklassen så å si utelukkende kjøres på asfalt og grus fra Stiklestad, rundt Leksdalsvatnet og tilbake, kun med et kort terrengparti helt mot slutten.

Der rangeres egentlig ikke rytterne, men det betyr ikke at det er tøff konkurranse om å komme først i mål.

– De som ikke er 17 år gamle ennå, som er den første aldersklassen i turklassen, har ofte lyst til å vise seg frem, sier rittleder Per Arne Røstad idet rytterne akkurat har lagt avgårde.

Northug jr-parallell

Det viser seg å stemme hundre prosent, for når de første kommer inn mot mål en drøy time senere blir det en tøff duell mellom kompisene Trond André Kolstad og Mathias Røiseng Aksnes. Sistnevnte får noen meter i den korte nedkjøringen og over bekken på baksiden av Stiklestad skole, akkurat nok til å holde unna opp de siste meterne til mål.

– Det e så lett, utbryter han rett før målstreken, på velkjent Petter Northug jr-vis.

Få meter bak triller Trond André Kolstad inn til andreplass.

– Aaargh, dette skulle jeg vunnet, sier Kolstad, og gjentar seg selv.

– Men jeg turde rett og slett ikke nok i den lille nedkjørselen. Jeg har ikke akkurat en fantastisk sykkel, den skrantet før innkomsten, og jeg fryktet den bortimot kunne bryte sammen. Ikke har jeg skikkelige pedaler heller. I hvert fall ikke sykkelsko, sier den irriterte andremannen.

Ikke feste i pedalene

Med joggesko på beina kunne han ikke trå slik som Aksnes gjorde ned mot den vesle trebrua og da var det sjanseløst å komme forbi igjen.

– Jeg prøvde å få en luke et stykke før mål, men det klarte jeg ikke, sier Kolstad, som etter et par minutters skuffelse og taktikkprat med konkurrenten gir ham et varmt håndtrykk og et «gratulerer».

– Neste gang skal jeg slå deg, med bedre sykkel, bedyrer han likevel.

De to 16-åringene er mer aktive i skiskytingens verden, og har denne uka vært på såkalt forflytningssamling i skiskyting med Team Innherred.

– Jeg var med i Olsokrittet i fjor også, og på Tour de Tomtvatnet i år. Men så veldig mye har jeg ikke konkurrert på sykkel, sier Mathias Røiseng Aksnes.

Fikk veteranhjelp

Tiden i år ble litt dårligere enn i fjor, dels på grunn av litt vind, mest fordi draviljen var liten i feltet.

– Men det var veldig artig å vinne, så da måtte jeg gjøre litt ut av det, forklarer vinneren om Northug-parallellen.

Vel forlikte drar de to guttene sammen til Blommen for å løpe seg ned, og gir samtidig en stor takk til veteranen Jan Ole Similä fra Sparbu.

– Han satte seg etter hvert foran for å dra, og uten den hjelpen hadde nok ingen av oss klart å rykke fra og få noen plass på pallen, fastslår de to sykkelkonkurrentene fra Stiklestad og Vinne.

Til sammen stilte 162 deltakere til start i Olsokrittet i år, 97 i turklassen som startet først og 65 i trimklassen.

Rennebygg vant

Turklassen - og selve Olsokrittet - ble vunnet av Per Stian Sanden Aunet fra Rennebu, foran Ben Andre Schjerpen fra Odal og Gjermund Jakobsen fra CK Nor. Den største lokale duellen utspant seg om sjetteplassen, mellom sykkelkompisene Anders Högberg fra Skogn og Brynjar Farstad, som i denne sammehengen representerte Stiklestad Eiendoms bedriftsidrettslag.

For første gang i år ble Farstad den beste av dem.

– Vi pleier å knive mot hverandre, så det betyr da litt å være først, sier Farstad, som avgjorde duellen dem to i mellom helt på slutten.

Högberg måtte slippe frontgruppa

De lå begge i tetpulja frem til terrengpartiet, hvor de fem som kom inn et halvminutt foran fikk ei luke. Högberg kjempet seg opp i tetpulja igjen rett etter terrenget, men brukte så mye krefter på det at han måtte roe ned og heller bli med Farstad videre.

– Vi var tre mann som gikk på ei bra rulle og holdt tempoet oppe, sier Farstad.

Selv om det var nettopp terrenget som gjorde at de ikke kunne holde følge med de aller beste, er det nettopp denne delen av Olsokrittet som er den beste, synes de.

– Det er et fint og hardt sykkelritt, sier Högberg.

– Og godt å bruke kroppen på mer enn bare å tråkke på tunge gir på veg, supplerer Farstad.

– Det tekniske partiet tar vel rundt ti minutter, og blir gjerne det som gjør utslaget, sier Högberg.

Trent mest landevei

Begge to syklet Trondheim - Oslo i år, og på grunn av det så har treningen mest handlet om landeveissykling.

– Forberedelsene til akkurat dette rittet er derfor ikke de beste, men det er artig å sykle forskjellige typer sykkelritt, fremhever Brynjar Farstad.

Den beste av deltakerne i Olsokrittet fra Levanger og Verdal - og viktigst, så vidt foran Anders Högberg.