Etter dagens etappe er det bare sjarmøretappen til Paris på søndag igjen.

Men ikke noen hvilken-som-helst etappe står på programmet den siste ordentlige konkurransedagen. Fiire kategoriserte stigninger skal forseres, den siste av dem en utenforkategori før det går unna ned mot mål i Morzine.

En teknisk utforkjøring etter et fjell de ikke har vært over siden maktdemonstrasjonen fra Floyd Landis for ti år siden...

Slet seg ut i går

I går fikk de tjue rytterne som ville gå i brudd tidlig på etappen lov til å stikke avgårde. Imidlertid roet det seg ned i feltet bare i en kort stund før Astana satte stor fart på etappen. Men da det hele skulle avgjøres kom regnet, Bardet stakk unna og Fabio Aru, som Astana ville kjøre frem, hadde ikke nok krefter til å rykke fra, hente Bardet og vinne etappen slik de nok håpet på.

Kan Froome få det tungt?

Starten i dag er også ganske rett inn i en stigning, og igjen tror jeg det er litt fritt frem for de klatrerne som har krefter og vil gå i brudd. Mange er ekstremt slitne, og da blir det slik at de som er sterkest får gå avgårde uten den helt store kampen om det.

Samtidig er det mulig at de største Froome-konkurrentene setter fart på det tidlig. Lederen falt i går, og det at han sa at han bare hadde skrubbsår og ikke var veldig skadet kan være et lite forsvar mot å bli satt skikkelig under press tidlig på dagens etappe. Froome har tidligere fått store problemer dager etter å ha krasjet, og plutselig kan kroppen være stiv og umedgjørlig i dag.

Trolig aktiv etappe

Uansett vil flere ryttere som kjemper om pallplasser sikkert som i går gå inn for å vinne tid, og i så fall vil etappen bli kjørt veldig fort og hardt.

Jeg mener det er litt hipp som happ om et brudd får tilstrekkelig tid til den siste stigningen til å holde unna eller om en sammenlagtrytter-gruppe kjemper i siste fjellet før nedkjøringen til mål. I begge scenariene mener jeg Ilnur Zakarin er en høyaktuell vinnerkandidat.

Bør ha frihet

Russeren gikk ikke i brudd i går, egentlig til de flestes overraskelse. Istedet var han med og hjalp Joaquim Rodriguez på slutten. Kapteinen ble andremann på etappen, og er nummer elleve i sammendraget. Topp ti er sikkert et mål, men jeg kan ikke helt se for meg at Katusha vil kjøre ene og alene for det. Personlig tror jeg ikke Rodriguez vinner dagens etappe med avslutningen som er. Han er ikke så verst i unnabakke, men det er det flere som er, og de siste par kilometerne er så flate at det finnes bedre avsluttere blant sammenlagtrytterne.

Kan ta sin andre etappeseier

Zakarin har med klar margin fremstått som den sterkeste rytteren av mulige bruddkandidater mot slutten av touren. Han vant etappe 17, etter at han to etapper tidligere slapp ledergruppa fordi han mistet en kontaktlinse i en nedkjøring. Hans stygge fall i giroen kan gjøre ham litt redd i den siste nedkjøringen, men erfaringen min er at de fleste ryttere er flinke til å legge sånt bak seg. Å kjøre reservert er dessuten enda farligere enn å kjøre som man ellers ville, fordi bevegelsene blir stakkato og faren for å skli eller bli tatt av en hump øker.

Åpenbar russisk favoritt

Zakarin er min klare favoritt i dag. Som en annen aktuell bruddkandidat tar jeg med en skikkelig outsider i Nicolas Edet. Franskmannen fikk plass på tourlaget til Cofidis da Nacer Bouhanni ikke kunne delta på grunn av en håndskade.

Edet forsøkte å gå i brudd på den første etappen i Pyreneene, men da ble det første bruddet hentet og et nytt brudd med blant andre vinner Steve Cummings gikk istedet.

Daniel Navarro har vært den mest ivrige for Cofidis på de tyngre etappene i det siste, men Edet prøvde sammen med blant andre Vegard Breen å komme seg opp til Tony Martin og Julian Alaphilippe på den 16. etappen.

Dan Martin blant sammenlagtrytterne

Nå som Navarro er ute som følge av gårsdagens krasj, er vel Edet den eneste som kan gjøre seg forhåpninger for Cofidis i dag. Han kjørte en ganske så bra bakketempo til 22. plass, og viste at formen fortsatt er der. I går kom han i mål i grupettoen, og brukte nok minimalt med krefter.

Blir det et oppgjør mellom favorittene til slutt, tror jeg Dan Martin kan vinne, selv om Alejandro Valverde er de fleste favoritt med sin form og gode utforegenskaper.

Mitt tips: 1. Ilnur Zakarin, 2. Nicolas Edet, 3. Dan Martin