Idrettslaget Sverre inviterer alle unge mellom 8 og 15 år til å komme på Leva Fro Arena Elberg hver dag etter skolen. Tilbudet på den nye flotte kunstgressbanen er åpent daglig – fra klokka 15 til 16. Norges Fotballforbund applauderer initiativet, og er med og støtter det enestående prosjektet.

Trenger aktivitetsledere

– Klubben jobber nå med å rekruttere aktivitetsledere, som skal ta ansvar for aktiviteten, dele opp i lag og organisere spilløkter for dem som kommer, forteller Espen Leirset i fotballavdelingen i Idrettslaget Sverre.

Han forklarer at aktivitetslederne vil dele opp de som kommer etter alder, ulike lag og lede aktiviteten. Hele Leva-Fro Arena Elberg vil være disponibel, så det kan deles opp i mange separate spilløkter. På denne måten vil klubben senke terskelen for å dra på seg joggesko eller fotballsko i tida før foreldre kommer hjem og middagen står på bordet.

– Vi rekrutterer aktivitetsledere nå, som må være over 15 år. Så her er det bare å søke på en attraktiv deltidsjobb for ungdom, sier Leirset.

Dra på løkka

IL Sverre tar med andre ord konsekvensen av at dagens barn og unge er mer stillesittende enn kanskje noen gang tidligere. Undersøkelser forteller om stadig mindre uorganisert aktivitet blant den oppvoksende generasjon.

– Jeg tror det er mange som er foreldre i dag som husker fra egen barndom at de var ute, og lekte og var fysisk aktive etter skoletid. Nå har jeg inntrykk av at aktiviteten veldig ofte er å være hjemme hos hverandre og spille data. Det er ikke noe galt i det, men jeg tror terskelen for å dra på løkka blir høyere i dag enn det var «i gamle dager». Derfor ønsker vi å legge til rette for å komme seg ut, sier Leirset.

Han legger til at formålet med tiltaket ikke først og fremst er trening, men å skape en sosial arena preget av fysisk aktivitet. IL Sverre Fotball vektlegger den sosiale dimensjonen i tiltaket, og dette har resultert i støtte fra Norges idrettsforbund, som finansierer prosjektet.

Starter i oktober

– Når barn og unge sitter hjemme, blir det vanskeligere for dem som står utenfor fellesskapet. Dette tiltaket er også en sosial arena, slik at alle barn og unge som har lyst, kan møtes «på løkka» og spille eller leke med ball, fortsetter han.

Høsten kan være sur og kald, men ved å kle seg godt, håper prosjektlederen likevel at det kommer barn og unge. Tilbudet skal være et tillegg til annen aktivitet, og er åpent for alle – også for dem som ikke er tilknyttet idrettslaget.

– Du trenger ikke være medlem av Idrettslaget Sverre for å kunne delta her?

– Nei, alle barn og unge i Levanger er velkommen til å spille ball på Leva Fro Arena klokka 15 alle hverdager, sier Leirset. Prosjektet starter etter planen opp i slutten av oktober.

P.S. Idrettskonsulent Kjersti Nordberg i Levanger kommune har informert Kulturdepartementet om at to spillemiddelsøknader er sendt til fornying, selv om de er tildelt midler for 2015/2016. Den ene gjelder en femmer-bane på Leva Fro Arena, den andre en kunstgressbane i Momarka. De tas dermed vekk fra årets søknader.