Klokka er åtte onsdag morgen. Vi er på Care Treningssenter i Levanger. Mot oss kommer ei lita smilende jente – ja, for det er det som er førsteinntrykket – tar oss i hånda og sier hei før hun utbryter;

–Jeg har vært her siden klokka seks. Om en time skal jeg kjøre til Malvik og trene på posering sammen med klubben min, så vi får bare komme i gang.

Det er Janne Huse vi snakker med. Opprinnelig romsdaling, men bodd i Verdal siden 2011 – etter et «skjebnesvangert» møte med en verdaling i Trondheim.

Nå er hun samboer med «denne verdalingen» – Kent Selnes – og to barn på Ørmelen.

Eldst i klassen

Når vi brukte uttrykket «ei lita smilende jente», så er det nettopp slik hun ser ut. Strekker seg kun 164 centimeter over bakken, og med sitt lange lys år så kunne vi ikke tippet at den velproporsjonerte kvinnen har rukket å bli 34 år.

Men det er hun faktisk, og søndag skal hun delta i bikinifitness-konkurranse i Sandefjord. Der møter hun 12 andre kvinner, som er betydelig yngre enn hun selv.

Det har seg nemlig slik at det konkurreres i to klasser. Seniorklassen har utøvere fra 20 til 34 år, mens Masterklassen gjelder for dem over 35 år.

–Det er klart det vil være en ekstra utfordring, i og med at jeg skal konkurrere mot kvinner som over 10 år yngre. Men jeg føler meg pigg, og skal gi «jernet» sier Janne.

Drar uansett

Ann Kristin Malmo skal også være med nedover til Sandefjord, og hun skal i ilden begge dager.

38-åringen fra Levanger har vært i godt trent i mange år, og nå gleder hun seg til å delta, selv om hun har vært plaget med litt sykdom den siste tiden.

–Det var ikke helt optimalt at jeg fikk omgangssyke tidligere i uka, men nå jeg har forberedt meg så lenge, så det skal mye til for at jeg ikke står på scenen i helga.

Ann Kristin Malmo har slitt endel med sykdom den siste tiden, men mye skal til for at hardhausen melder forfall til helgens konkurranser. Arkiv

Ann Kristin hovedmål for turen er lørdagens konkurranse i Athletic fitness. Der skal deltakerne gjennom en hinderbane og et par andre øvelser før vinneren kåres.

Derfor blir søndagens bikinifitness bare som en dessert å regne.

–Jeg har aldri vært noe sminkedame, så i utgangspunktet er i den type konkurranse ikke noe for meg, men når vi først drar sørover så får jeg vel «slenge» meg med der også.

Bikinifitness er organisert under Norges Kroppsbygger- og Fitnessforbund, hvor kanskje bodybuilding er den grenen som er mest kjent.

Veltrente «misser»

Innen bikinifitness så skal utøveren ha en fin fysikk med god symmetri. Kroppen skal «harmonere», ifølge Janne.

–Du kan godt si vi jakter på «timeglassfiguren», sier hun og ler.

I tillegg skal hår og sminke være på plass, og utøverne bruker også mye tid på «tanning» – som de sier – det vil si at det går med mye selvbruningsspray før man går på podiet.

- På mange måter er dette fitnessutøvernes sin missekonkurranse, kan Janne fortelle oss.

Så hvorfor vil en 34-årig tobarnsmor, med full jobb som daglig leder hos Pizzabakeren i Levanger, drive en slik form for ekstremsport?

- Jeg har trent jevnlig siden jeg flyttet til Trondheim som 20-åring. Etter at jeg kom til Verdal har jeg hatt mest fokus på styrketrening. Etter hvert fant jeg ut at jeg trengte noe å strekke meg mot – som ga meg motivasjon. I etter tid har jeg ikke angret på at jeg gjorde det valget.

Hun må nok også innrømme i etter tid, at beslutningen heller ikke var helt tilfeldig.

–Jeg hadde sett konkurranser på fjernsyn, og det fascinerte meg, og da lovte jeg meg selv at «dit skal jeg også en gang».

Hun deltok i konkurranse for første gang i 2015.

–Det var helt pyton da jeg sto bak scenen før vi skulle inn. Jeg fikk nesten helt blackout, og ville bare bli ferdig. Men etter på var jeg skikkelig stolt over meg selv fordi jeg klarte å gjennomføre.

Nå er den tøffe perioden med mye trening og kontrollert kosthold snart over. Fra torsdag var det slutt på treningen. Da skulle kroppens siste detaljer «lokkes fram» med hvile og masse vann og karbohydrater.

Tøft mentalt

Tre timer med daglig trening er unnagjort. Nå venter altså Sandefjord Open søndag, og når hun har lagt ned så mye arbeid de siste månedene, så tar hun også med seg Oslo Grand Prix i april.

Etter det blir det en lang pause.

–Det er ikke til å legge skjul på at det er tøft for kroppen, og jeg må nok innrømme at det til tider kan slite litt på humøret også. Det kan godt hende de hjemme er glad for at det er en stund til neste gang.

For Janne vil gjerne prøve igjen. Denne gang er hun eldste deltaker i sin klasse, men neste år vil hun være yngst, så den sjansen vil hun nok ikke la gå fra seg.

Men først gleder hun seg til å spise snop på lørdagskveldene igjen, som oss andre- og en annen sak;

Det kan godt hende det vil smake med et pizzastykke også.