Sesongen for Frol idrettslags o-tramp innledes i Børsåsen lørdag. De til sammen 72 turorienteringspostene står ute hele våren, sommeren og tidlighøsten, og kan spores opp når som helst etter eget ønske.

Lørdag byr imidlertid arrangørene på offisiell åpning av årets o-tramp-utgave som er den 47. i rekken. Tar du turen til Børsåsen denne dagen, slår du flere fluer i en smekk: Her kan du kjøpe konvoluttene som inneholder kart, kort og info, du kan nyte en kopp bålkaffe eller et glass saft, og du får sjansen til å slå av en prat med andre turinteresserte. Se heller ikke bort fra sjansen til å få med deg et tips eller to dersom det er noe du går rundt og lurer på.

Finn-fram

Samtidig med O-Trampåpningen arrangeres «finn-fram-dagen» hvor oppmerksomheten rettes mot de yngre krefter. Her er aktivitetene i større grad rettet mot ungene. Eksempler fra tidligere år har blant annet vært stifinnerøvelser i en labyrint. Også Barnas turlag blir etter alt å dømme å treffe på «finn-fram-dagen».

Kart i postkassa

–Mange av innbyggerne i eller rundt Levanger sentrum fikk like før påske et gratiskart levert i postkassa. Her vil de finne avmerkingene av o-tramppostene som er satt ut i området på Røstad, og som de dermed kan prøve seg på, forteller Gunnar Vatn i trimkomiteen til Frol IL. Ved siden av Børsåsen og Røstad, favner o-trampen også kart over Staupshaugen/Staup, samt Storåsen, i tillegg til tre kart i Frolfjell-området.

Gunnar Vatn ønsker velkommen. Foto: Vegard Knudsen

Ukas post

–Videre har vi ukas post. I alt seks slike, som står ute bare en tidsbegrenset periode, og som annonseres å nettsiden til Frol idrettslag, informerer Vatn. De ordinære postene settes ut fortløpende i takt med snømeltingen, og blir stående til cirka 1. oktober. De siste åra har deltagelsen ligget på rundt 500 ut ifra salget av o-trampkonvolutter og klippekort, et tall som ifølge Vatn har holdt seg ganske så stabilt over flere år. Vanskelighetsgraden varierer fra post til post og område til område.

Fine turer

–Det primære målet vårt er å legge til rette for at turene er fine. Dette skal ikke være vanskelig orientering. Vi forsøker å plassere flere av postene på steder med god utsikt, eller vi legger dem slik til at de i seg selv er fine turmål, poengterer Gunnar Vatn. Du trenger ikke være medlem av idrettslaget for å delta på o-trampen. Her velger du selv hvor mange poster du leter opp på samme tur, og du bestemmer naturligvis også når du tar turen. Postene gir poeng, og har du samlet mange nok poeng i løpet av sesongen, kvalifiserer det til merker av ulik valør. Trofaste poengsankere kan over tid også o-trampe seg fram til plaketter. Premieringen finner sted i november.

Tråkk i stedet for tramp

Får du ikke nok av tramping, kan tråkking også være et alternativ. Nærmere bestemt ved hjelp av sykkel. Også i år tilbyr Frol IL sykkelturorientering. Disse ti postene plasseres ut i løpet av mai, på steder som gjerne har en spesiell historie knyttet til seg. Flere av årets poster legges eksempelvis til steder hvor det tidligere fantes lysløyper. Det er åttende gang sykkelturorienteringen finner sted.

–Alle som er med i sykkelturorienteringen, og som stempler alle ti postene, er med i trekningen av en sykkel, lokker Gunnar Vatn.

Blåveisløpet

Søndag står Frol IL som arrangør for det tradisjonelle Blåveisløpet. Også det finner sted i Børsåsen, ifølge arrangørene med løyper som passer alle.