56 «runners», 10 hytter, 1 bankett. Ellinor på 7år og Vigdis på 60 løper på samme lag, og det gjør resten av Rønning-familien også. 32 i tallet. 56 om vi inkluderer støtteapparat og heiagjeng.

«Rønning Runners» tar slektstreffet over fire dager i St. Olavsloppet, og stiller like godt lag av egen herkomst. Primus motor og koordinator er toppidrettspensjonist Eldar Rønning som selv har deltatt i «Loppet» så å si hvert eneste år siden han var 10 år gammel. Denne gang er det ikke for å løpe fortest, men for å løfte breddeprofilen. Og samtidig bruke begivenheten som en gyllen anledning til å treffes. Til å gjennomføre et aldri så lite slektstreff.

–Vi har trykt opp 56 T-skjorter, forteller lagleder Eldar Rønning som altså skal løpe sammen med sin egen datter, søsken, onkler og tanter, kusiner og fettere og øvrige med nære bånd til den store Rønning-familien. 56 T-skjorter, 51 etapper, 34 mil, 32 løpere, 10 hytter, 4 dager, 1 bankett.

Og 1000 gleder.

God respons

Vi er mange i familien, men det er ikke ofte vi treffes alle sammen. Selv om mange hører hjemme i trøndelagsområdet, er det også mange som er bosatt andre steder i landet. Så begynte vi i fjor å snakke om et slektstreff, og da dukket ideen opp. Hva med å gjøre treffet til en begivenhet i forbindelse med St. Olavsloppet. Rønning-familien er kjent for å være ganske så aktiv, og vi merket straks at responsen var stor, forteller Eldar som de siste dagene har gått seriøst inn i laglederoppgaven. Rutinert som han selv er på sportsfronten.

–Det har vært mye å henge fingrene i, ler han.

For å samle troppene har han likevel hatt god hjelp av søstera Ragne. Ikke minst da ideen krystalliserte seg ved juletider, og man fant det smart å opprette egen facebookgruppe.

–Ragne er langt bedre på Facebook enn meg. Da hun loddet stemningen, viste det seg at mange syntes ideen var god. Det hele ballet på seg, bemerker den tidligere landslagsløperen på ski.

Rønning Runners har bestilt 10 hytter i Østersund som de benytter de to første nettene. Dernest kommer løpssirkuset til Levanger, og her blir det naturlig å løse innkvarteringsbehovet ved å benytte seg av ættas mange private gemakker.

Luksusproblem

Siden 32 av de i alt 56 medlemmene i troppen «Rønning Runners» også meldte seg til tjeneste med friske bein og løpesko, har den tidligere skiproffen fått et aldri så lite luksusproblem i laguttaket. Til sammenligning fra øvrige lag han har vært involvert i, har det denne gang vært en særdeles god tilgang til løpere. Da kommer jo gjerne oppgaven å dele det jevnt og rettferdig, og etter lyst og evne. Noen skal også springe både to og tre etapper.

–Viktigst for meg har vært å få med alle som har følt på en lyst til å springe. Så får de selv følge på om det er best å jogge i passende tempo eller løpe så fort man bare orker. Slektslaget vårt er et mosjonslag, det er det som er budskapet vårt. Og da handler det ikke bare om å løpe fortest mulig, forklarer Eldar Rønning. Han poengterer at det hvert år er flere slektslag som stiller i St. Olavsloppet. Rønning-familien er nok likevel blant de aller mest selvhjulpne hva blodsbånd angår, og trenger følgelig ikke gå langt utover greinene på treet for å mønstre mannskapet.

–Jeg tror folk gleder seg.

Han håper slektstreffet i løpetraseen mellom Østersund og Trondheim blir samlende for familien.

Det blir du som leder taktikkmøtet?

–Hehe, ja, det blir det nok. Det er enklest for oss som har vært med før. Det er jo en hel del å organisere, ikke minst med tanke på logistikken.

Ungdommens dag fredag

Og taktikeren Eldar har i sitt uttak plassert en hel rekke ungdommelige krefter til fredagen, fra Sandvika til Levanger. En dag hvor de sprekeste antilopene får bryne seg litt ekstra, og gjerne presse kilometertiden ned. Slekta har nemlig mange som er i særs god form, kapable til å vise de fleste ryggen på løpebanen. Så er det jo alltid noe med dette startnummeret på brystet. Konkurranseinstinktet lever i beste velgående, også hos laglederen, selv om han har gitt seg på elitenivå. Eldar trener fortsatt, om enn på langt nær så mye som før. Deltar du i St Olavsloppet? Ja Nei, helt uaktuelt Ikke i år. Har deltatt tidligere/vurderer å delta senere Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Deltar du i St Olavsloppet? Ja 20% Nei, helt uaktuelt 80% Ikke i år. Har deltatt tidligere/vurderer å delta senere 0% Du har allerede stemt 15 stemmer

–Nå går det mest på vei til og fra barnehage og jobb, forteller han. Det er nesten så han får det til å høres veldig gjennomsnittlig ut, men når vi samtidig får klarhet i at det gjerne kan bli ei mil om dagen, ligger det nok likevel noe over det den jevne St. Olavs-løper legger ned av trening. Og har du tenkt å holde følge med Eldar, må du nok finne deg i å legge an til ei kilometertid på 3:30, eller deromkring.

Hva er det med «Loppet»?

–Et arrangement hvor det er plass for alle. Både for dem som springer fortest mulig og for dem som løper for å holde formen ved like. Ved at du også treffer så mange deltakere, er det samtidig veldig sosialt, forklarer han.

Bosse, Bæss og en debutant

Idrettsfamilien Rønning springer ut fra Arnfinn (88) og Margit (85) Rønning på gården Tangsve i Skogn, ofte omtalt som Bosse og Bæss. Med sin aktive tilnærming til hverdag og sport, er det ikke rart at 11 barn, 30 barnebarn og 24 oldebarn har fått fysisk fostring inn med både morsmelk, gårdsarbeid og oppmuntring. I dag er det flere av juniorene i Rønning-familien som gjør det skarpt i konkurransesammenheng. Flere av Bosse og Bæss sine egne barn stiller naturligvis i joggeskoene, og blant dem Arve (59) som på sin side debuterer i Loppet. Til vanlig er han gårdbruker, bosatt i Følling i Steinkjer.

–Jeg kunne jo ikke si nei, ler 59-åringen. Naturligvis spent på egen inntreden i løpssammenheng.

–Det var artig å få med så mange generasjoner som mulig. Nå blir vi i alle fall tre. Og dessuten så mange som mulig i hver generasjon, sier han.

Hva er dine forventninger?

–Dette tror jeg vi må se på som en trivelig gjennomføring og samling. Det er ikke forventningen om å gjøre det så bra på resultatlistene vi stiller opp, men når vi er en familie, synes vi det er artig å gjennomføre.

Arve Rønning sitter ikke akkurat i sofaen om dagene, og han har i likhet med sine nære slektninger noen gener som stortrives av å være i aktivitet. Nå er kan kanskje ikke like imponert over seg selv hva siste tids oppkjøring angår.

Løper på fjellet

–Jeg har prøvd å være litt mosjonist. Jeg rører meg litt, men det har sviktet lite grann, ler han. Og må nok følgelig stole noe på tidligere tids grunnlag. Som skiløper på guttenivå, eller kanskje som kvigegjeter på setra. Se derfor ikke bort fra at fjellufta til og med kan vekke gamle løpegener til live. Arve Rønning skal løpe på Skalstufjellet, fra Stalltjärnsgropen til Asån, 3,9 kilometer. Da har han nettopp overtatt stafettpinnen fra sønnen Leo Rønning, og sender den videre til barnebarnet Elias Rønning Haraldsen på 13 år.

Lørdag kveld samles brorparten av Rønning-slekta til bankett og treff ved hjemgården i Skogn.

Hvis det de fire dagene da har forløpt slik laglederen estimerte det i forkant, tilbakelegger løperne de 337 kilometerne med en gjennomsnittlig kilometertid på 4:23.

Noen spasertur blir det vel ikke akkurat. Årets St. Olavslopp starter i Østersund onsdag 28. juni, og ender i Trondheim lørdag 1. juli. Det er til sammen påmeldt cirka 200 lag, og i alt 6000 løpere.