Lørdag morgen, rundt åttetiden, tok Thomas Andre Haugan på seg løpeskoene og dro av gårde fra hjemmet ved Skjækerfossen i Helgådalen. Han skulle prøve seg på en utfordring av det harde slaget: Å bestige alle Ti på topp-målene i Verdal – på én dag. Og så fort som overhodet mulig. Dét klarte han, og fort løp han jaggu også!

Han registrerte seg klokken halv ni, klar til start. Kvart over ti, omtrent fjorten timer senere, var den tiende og siste toppen besteget.

– Målet var å klare det under 15 timer, men det gikk jo over all forventning, forteller Haugan over telefon til Innherred.

Totalt løp Haugan 82 kilometer denne lørdagen, og var ikke hjemme igjen før halv tolv på kvelden.

Nesten 1000 kilometer i sommer

Helgådalingen har lenge drevet med langdistanseløping, og springer timevis hver dag, i alskens terreng. Før Veressjøen rundt kunne han vise til 71 tilbakelagte kilometer – i myra – på ei uke. I år ble han også med på Ti på topp for første gang, og hittil leder han suverent, om man sammenligner deltakerne. Han har vært på 231 turer fra og med 10. mai, tilsvarende hele 975 kilometer! Så ja, han har vært på alle toppene før også, men aldri på en og samme dag.

– Jeg hadde hørt om flere som har klart alle toppene før om årene. Men de har brukt omkring 20 timer på det, så da tenkte jeg at jeg måtte prøve å klare dem på under 15, sier Haugan, som ble introdusert for Ti på topp av noen kompiser. Men de løper ikke alle toppene på én dag – og det er det jo ikke så mange som gjør heller.

– Hvordan var det å komme opp på den siste toppen?

– Jo, jeg begynte å bli litt klar i føttene, men det var ikke så tungt som jeg hadde trodd. Det verste var å kjøre mellom de ulike stedene, for da ble jeg så stiv, påpeker Haugan.

– Jeg skal nok prøve alle toppene på én dag flere ganger i år. I hvert fall tre-fire ganger til. Så får jeg prøve å løpe litt fortere, legger han til.

Mat, drikke og treningsgrunnlag

Haugan er et konkurransemenneske, og i tillegg til at han har lyst til å vinne årets Ti på topprangering, trener han også for terrengløp. Men mengdene han legger ned i form av treningstimer er uansett av det ekstreme slaget. Det er heller ikke mange som kommer til å slå ti topper på fjorten timer med det første, etter all sannsynlighet.

– Hvordan klarte du det, egentlig?

– Nesj, jeg hadde med meg nok mat og drikke, og så er jeg godt trent, svarer Haugan.

– Og hvordan orker du, lurer vel de fleste på?

– He he, vet ikke jeg nei. Jeg er som sagt godt trent. Og det er jo artig å løpe. Så har jeg et skikkelig konkurranseinstinkt, og setter meg egne mål, forklarer den løpssterke helgådalingen.

– Bør kanskje utvide til flere topper neste år da, eller?

– Hadde ikke gjort meg noe det, nei, sier Haugan med et lurt flir.

Løper toppturer før jobb

Selv om målet ble nådd og toppene besteget på rekordtid, har ikke Haugan ligget på latsiden de siste dagene. Han løp to Ti på topp-turer før (!) jobb både i dag og i går. For det gjør han hver dag.

– Men det er bare kortturer det, da, bemerker Haugan.

– Hvor korte?

– Tre-fire kilometer, svarer han.

Det blir naturligvis mer løping etter jobb også. En dag klarte han faktisk ni topper på en ettermiddag. Så Haugan er nok det man kan kalle sprek, antakelig.