God gammel årgang som tar både sporten og banketten seriøst.

Anders Bechmann (45) fra Skogn tok nylig med seg hoppskiene til Romania for å delta i veteran-VM i hopping på plast. Det lønte seg. Godeste Bechmann hadde bagen full av sølv da han reiste hjem igjen.

Forresten var det ikke bare han som hoppet både langt og fint. Den norske troppen kom ifølge Norges Skiforbund hjem med flere medaljer enn deltagere. Resultatene forteller om 23 medaljer individuelt og intet mindre enn trippelseier i lagkonkurransen.

For Anders Bechmanns del resulterte mesterskapet i tre sølvmedaljer. Med knapp margin fram til gullet både i K64-bakken og K90-bakken. Skognhopperen, som for tiden er bosatt bare et kvarters kjøretur fra Vikersundbakken, var også med på laget som tok sølv i lagkonkurransen.

Ny entusiasme

Skogningen har i praksis drevet med skihopping all sin dag, og har strengt tatt aldri vurdert å legge skiene på hylla, selv om det tidvis har vært noen pauser. Etter at alderen brakte ham inn i veteranklassen, har han imidlertid opplevd en ny vår, med entusiasme for sporten som bare har vokst seg sterkere og sterkere.

Anders Bechmann (t.v.) besteg sølvplassen på pallen tre ganger.

Og kanskje hopper han til og med bedre enn noen gang.

–I veteransammenheng er dette det beste VM jeg har gjort. Jeg er godt fornøyd, sier han. Bechmann har deltatt flere ganger tidligere, både sommers og vinters tid og hadde før sommerens mesterskap en VM-beholdning på fire medaljer.

–Jeg hadde håpet på gull, men det ble det ikke.

Nå var 45-åringen riktignok ikke så veldig langt unna edleste metall, i alle fall ikke i den største bakken hvor han manglet bare en meter på å bestige øverste trinn på pallen. Et og et halvt poeng unna.

–Jeg har vel aldri gått så aggressivt ut på hoppkanten, men kjente fort at jeg fikk hengski. Enten kom jeg til å tippe rundt, eller så ville skiene løfte seg ute på kulspissen. De kom til slutt, men da hadde jeg mistet både fart og høyde, og klarte ikke strekke meg langt nok i bakken, forklarer han.

Som en familie

Veteran-VM i skihopping er nok kanskje ikke den største massemønstringen, men nordmennene får likevel skarp konkurranse fra nasjoner som Finland, Tsjekkia, Sverige og Russland som tradisjonelt også stiller med sterke tropper.

–Du driver på. Hva er det som motiverer deg?

–Vi blir som en gjeng, en egen familie med felles interesser og et supert miljø. Mange ulike typer folk med helt forskjellige yrker. Ja hele spekteret. Så samles vi i hoppbakken og har det artig, forklarer Anders Bechmann. Som slett ikke er ferdig med plastsesongen riktig ennå. Denne helga venter renn i Raufoss, dernest Gjerpenkollen i oktober og kanskje også et nytt renn i Lillehammer.

–Om jeg får kabalen til å gå opp, humrer han.

For også barn og familie vil gjerne ha et ord med i laget. Den egentlige familien.

–Veteranmiljøet betyr mye for hele hopp-Norge. Det jobbes dugnad i bakker over hele landet, det jobbes med rekruttering, og ikke minst er det stas for yngre hoppere å hoppe sammen med «voksne mannfolk» i den lokale bakken,

skriver Norges Skiforbund i sin omtale

av gjengen.

Tre sølvmedaljer ble beholdningen etter årets veteran-VM i plasthopping.