Har det ikke skjedd en liten forandring?

Magnus Powell mener mye og mangt etter to år i Levanger, med Verdal som nærmeste nabo.

Magnus Powell på samme sted med to års mellomrom. Mye har skjedd i LFK siden den gang, og aner vi en mer rakrygget trenerskikkelse nå?

Hvis ikke Verdal gjør noe nå, så blir de stående igjen på perrongen.Magnus Powell

Sport

Magnus Powell vet ikke hva som skjer videre, men først skal han på tur til Nord-Norge og sy lammerull med gode kompiser.

– Tradisjonen er at vi får saueslaktet levert, og så lager vi lammerull alle mann i lag.

Det er tirsdag formiddag. Magnus Powell skal forlate Levanger – for godt. Trenerjobben i LFK er over.

Nå skal leiligheten i sentrum ryddes og vaskes, før han setter seg på flyet senere på kvelden.

Forandring

Kontrakten med LFK varer egentlig ut året, men klubben ønsket at samarbeidet skulle slutte nå. Det har ikke Powell noe problem med å forstå, selv om han synes det er litt rart at ikke klubben har spurt han til råds i den pågående trenerjakten.

–Ja, det synes jeg. Jeg har jo tross alt vært hovedtrener i klubben, men det får være deres valg, er alt han vil si om den saken.

Bildene som illustrerer saken er tatt med to års mellomrom.

- Har det skjedd en forandring siden november 2015 – vi skulle nesten til å si både utvendig og innvendig?

–De to årene har gått kjempefort, men det gjør de jo for så vidt hele tiden. Jeg har jobbet hardt mens jeg har vært her. Nå har jeg hatt fri et par dager, og det kjennes ut som jeg blir sjuk. Det blir nesten som en toppidrettsutøver etter en viktig konkurranse.

Ikke helt enig i vurderingene

LFK sluttet altså på 7. plass til slutt. Dette er klubbens beste plassering gjennom historien, men Powell føler at verken han eller laget har fått den anerkjennelsen de fortjener.

–Jeg kjenner litt på det, at vi ikke har spilt bra nok fotball for publikum. Det er bare tull. Da jeg kom hit hadde laget «tjonga» fotball et helt år. Jeg ble jo hentet hit for at vi skulle begynne å spille fotball.

Den avtroppende treneren har etter hvert forstått at trønderne liker 4-3-3, fram og tilbake og Hawaii-fotball.

–Men det blir uansett feil av avisene å påstå at vi har spilt kjedelig fotball, for det har vi ikke gjort. Vi har skapt masse sjanser, selv om det ikke har blitt like mange mål som i fjor.

Ufortjent kritikk

Derfor har svensken en litt bitter smak i munnen hvis det skal bli ettermælet, at laget ikke har spilt attraktiv fotball, for det mener han er ufortjent.

Men uansett hva omgivelsene mener så er Powell selv fornøyd jeg jobben han har gjort. Han kom til Levanger for å finne ut om han hadde topptreneremnet i seg, og det mener han at han har fått bekreftet.

–Jeg mener selv at jeg har vokst – både som menneske og leder. Det er klart det har vært noen fighter underveis, men det må det også være. Så konklusjonen er at dette er noe jeg har lyst til å fortsette med.

Den tidligere Lyn- og LSK-spissen er klar på at fotballen har ingen fasit. Han vil at spillerne må ta eierskap i det de driver med, og være bevisst sin egen utvikling. Powell legger også stor vekt på hvordan man presterer på trening, og at ingen skal ha klippekort på laget.

–Per Verner var kaptein i fjor, og var mye skadet i år. Jeg kan ikke bare sette han inn på laget på grunn av rollen hans i fjor så lenge Tom Erik spilte godt.

Ulike oppfatninger

Vegard Voll ble den i LFK med flest kamper gjennom sitt innhopp i siste kamp, og veteranen har vel ikke fått det antall kamper fra start som han hadde sett for seg før sesongen.

Per Verner Rønning(t.v.) og Vegard Voll(foran) har nok ikke fått så mye spilletid som ønsket. Det har sin naturlige forklaring mener avtroppende trener Magnus Powell.Foto: Vegard Knudsen.

–Når det gjelder Vegard så har han rett og slett ikke vært god nok på trening. Vi måtte også vurdere mange ganger om han var kvalifisert for kamptroppen. Mitt råd til Vegard er at hvis han vil fortsette så må han løfte seg i treningsarbeidet, men det har jeg vært tydelig på til han fra dag en.

Powell er også klar over at en trener kan ikke være godt likt av hele spillergruppa.

–Ja, du har en åtte-ni mann som er glad i deg, så har du noen som er litt til og fra, og til sist dem som ikke liker deg fordi de ikke får spille.

Han innrømmer at han har kjørt sitt eget løp i tiden i Levanger, og at det har vært en del ting han ville teste ut som trener. Samtidig erkjenner Powell at han ikke har vært tøff nok når det gjelder å innføre samme spillestil nedover i rekkene.

–Det har nok tappet meg for energi at samme spillestil har blitt motarbeidet av enkelte personer i klubben, og det er ikke bra.

Det er flere spillere treneren vil trekke fram, som han synes har tatt store steg. Det gjelder å ta til seg lærdom og samtidig gjøre noe med det. Han mener Bendik Bye og Benjamin Stokke kan være gode forbilder på det området.

Skryter av Berger

– Jeg har brukt dem som eksempler mange ganger – at hard jobb lønner seg.

Horenus Taddese har fått mye skryt, men det er en annen som kanskje ikke har fått like mye oppmerksomhet.

Espen Berger(t.v.) får skryt over jobben han har lagt ned i løpet av Magnus Powell sin regjeringstid. Både han og Mateo(t.h.) kan på sikt være moden for større oppgaver.Foto: Erlend Aune

–Espen Berger var langt unna da vi begynte før sesongen i fjor. Gutten har jo forandret livet, og virkelig skjønt hva som kreves. Når han får mer selvtillit og enda mer «trykk» i kroppen, så kommer han til å utvikle seg ytterligere – det er jeg sikker på.

Når vi spør om han tror at noen fra LFK-stallen følger Stokke og Bye opp til Eliteserien i løpet av et par års tid, så mener Powell at det allerede kan skje fra neste sesong.

Han vil ikke nevne konkret navn, men rister ikke på hodet da vi antyder begge sidebackene kan være blant de aktuelle.

Svensken legger heller ikke skjul på at det kan være spillere på Moan som han vil hente til sin neste arbeidsgiver.

–Jeg kommer aldri til å si at jeg ikke skal gjøre det, og de spillerne som kan være aktuelle vet det allerede, såpass god kontakt har jeg med dem.

Lillebror behøver storebror

Powell synes det er synd at forholdet mellom Verdal og Levanger er så anstrengt, og han mener det er ekstra ille for alle verdalsspillerne som kanskje har potensial til å ta steget etter hvert.

–Jeg mener det er rundt 16 spillere fra Steinkjer som har hospitert hos oss i år. Samtidig har en eller to fra Verdal gått på hospitering hos Ranheim. Det blir jo helt feil.

Powell mener at klubbene må tenke på spillerne, og når LFK 2 skal spille mot Verdals beste menn neste sesong, så sier det litt om nivåforskjellen.

Magnus Powell mener Verdal og Nils Petter Austad(midten) må slutte å sende talentfulle spillere på hospitering til Ranheim. Nå må de heller etablere et godt samarbeid mot naboen rett over Rinnelva.Foto: Anders R. Johansson

–Hvis Verdal ikke gjør noe nå, så blir de stående igjen på perrongen når toget går. Lillebror er faktisk mer avhengig av storebror enn motsatt. De må gjerne ikke like LFK, men de må tenke på spillerne.

Powell bruker Horenus Taddese som eksempel, og han forteller at hele overgangen holdt på å gå i vasken fordi Verdal krevde så mye penger.

Ofret mye

Når det gjelder framtida til klubben han forlater, så mener han det bør være et naturlig mål å prøve å etablere seg i divisjonen, selv om det til tider er utfordrende å få gode nok spillere hit til en akseptabel pris.

Hvis noe lurer på hvor mye Magnus Powell har ofret på sin vei i trenerkarrieren, så kan han fortelle at i løpet av de to sesongene trehusbyen, så har han tilbrakt til sammen 19 netter med kona hjemme i Rælingen.

–Vi har vært enig om den saken, er alt han vil si om det temaet.

–Innherred vet at du er ett av navnene på Fredrikstad sitt bord som trener for neste sesong?

–Sikkert. Det er absolutt en klubb jeg kunne vært trener for. Det er en drømmejobb for alle trenere, og ikke minst potensialet som er der. Det hadde vært en drøm å trene FFK.

Magnus Powell tar gjerne over etter vikartrener Bjørn Petter Ingebretsen i FFK. Her fra siste seriekamp mot Sandnes Ulf på Fredrikstad stadion.Foto: NTB scanpix

Nå skal Magnus Powell forlate denne «mysiga» lille byen, som han kaller den. Han vil takke alle og føler han har blitt tatt godt imot, så får tiden vise om han kommer tilbake for et gjestende lag allerede neste sesong.

Guttetur i nord

Men så var det dette med lammerullen.

Nå skal Powell nemlig på guttetur til Ballangen sammen med 12 kompiser, som han har blitt kjent med i ulike sammenhenger, men ingen er fotballfolk faktisk, men alt fra kirurger til jagerpiloter.

–De er en herlig gjeng. Da skal jeg kose meg og slappe av i fem dager. Og så er hele greia at vi skal lage fårikål og sy lammerull i lag. Det gleder jeg meg til.