- Vi har et vedtak på å bygge kunstgressbane nå og er forespeilet byggestart etter ferien, altså i slutten juli, tidlig august, sier leder i Aasguten IL, Kjell Olav Einarsve.

Han har vært en av pådriverne for kunstgressbanen på Åsen, som nå endelig blir realisert. Tirsdag 23. juni hadde man første oppstartsmøte med entreprenør og nå kan man begynne å se for seg et anlegg som tar form.

Aasguten IL eier i dag gressbanen og arealet som ligger helt inntil skoleveggene til Åsen barne- og ungdomsskole. Etter avtale med Levanger kommune vil kommunen nå kjøpe idrettslaget ut av en avtale om grusbanen, en sum som idrettslaget legger i byggingen av et nytt anlegg der gressbanen ligger i dag.

- Vi har fått gode signaler, blant annet fra Skogn, som fikk en blomstring i aktivitet i fotballgruppa da kunstgressbanen kom på plass. Deres erfaringer er at det kom flere fotballspillere i flere aldersklasser som en følge av et nytt og bedre anlegg, forteller Einarsve som legger til at det blir stadig vanskeligere å stille lag på aldersbestemt.

- Vanskelig å få til lag

- Man ser andre plasser også at fotballspillerne slutter tidligere enn før. Da holdt de fleste det gående vert fall til man var 13-14 år, nå faller de av enda tidligere. Det er vanskelig å få til lag i yngre klasser, medgir han.

Per i dag står idrettslaget oppført med seks lag fra G12 til senior. I tillegg kommer knøttelagene, som holdes utenfor NFF sin registrering av lag i seriespill.

Med et solid spleiselag og trofaste sponsorer håper nå idrettslaget å oppnå økt rekruttering inn til sine lag.

- Så langt er Aasen Sparebank den største bidragsyteren vår på dette prosjektet. Grilstad og Duun stiller også opp, som de alltid gjør. Vi har også Stiklestad Eiendom med oss på laget, sier Einarsve.

Idrettslaget har også startet et andelssalg, over samme lesten som IL Sverre har benyttet seg av i forbindelse med utbyggingen på Elberg Stadion.

- Vi er så vidt kommet i gang med andelssalget, så vi har ikke blåst det veldig opp enda. Men klarer vi å samle inn 200.000 på bøgda så gjør vi det bra. Andelssalget vil være åpent for alle som ønsker å bidra, lokker Einarsve.

Den største spenningen på Åsen ligger nå i om regjeringen endrer momskompensasjonen.

- Tidligere har det vært slik at det har vært 100 prosent refusjon, så vi håper jo det består. Ordningen vil minske sluttlånet den dagen anlegget står ferdig. Vi har også søkt kommunen om forskudd på spillemidler som utgjør en tredjedel av finansieringen, men vi vet ikke nøyaktig sum enda, sier han og antyder en kostnadsramme på om lag seks og en halv millioner til slutt.

Avhengig av uteområde

Rektor ved Åsen barne- og ungdomsskole, Torje Munkeby, hilser en ny kunstgressbane velkommen.

- Min første tanke er at vi er veldig glad for å få en helårsmatte vi kan bruke fra tidlig vår til sent på høsten. Det har vært en utfordring for idrettslaget å la oss slippe til på gressbanen i perioder. Vi har en liten gymsal og er avhengig av at godt uteområde vi kan bruke, poengterer Munkeby.

Skolen i Åsen er også med i en pilot som omhandler fysisk aktivitet på mellomtrinnet. En time hver dag er satt av til fysisk aktivitet for elevene, en ordning hvor Åsen er en av 13 skoler i Nord-Trøndelag som deltar.

- Pilotprosjektet gjør selvfølgelig behovet for anlegg i området rundt skolen viktig. Vi håper samarbeidet med idrettslaget blir enda bedre fremover og nå har vi kjøpt oss litt inn hos hverandre. Blant annet skal de drive ballbingen mot at vi betaler leie. Jeg tror vi skaper et enda større eierskap til det vi har, og åsbyggen har vært flinke til å ivareta det vi har rundt skolen allerede, skryter han.

Siste hjemmekamp

Einarsve forteller at seniorlaget har et mål om å spille sesongens siste kamp på nye Åsen kunstgress. Det betyr ferdigstilling av banen 1. oktober.

- Vi håper på at det er mulig, ler han.

- Det skal fjernes en halv meter med masse, og deretter fylles på en ny halv meter med annen masse. Totalt er det 5.500 kubikk det er snakk om, så det er en omfattende jobb. Folk som skal kjøre mellom Stjørdal og Verdal bør vel nesten ta omkjøringsveien om Storlien, for det blir mye transport i Åsen sentrum nå framover, gliser han.