Alt lå til rette for en fantastisk Frol-dag i fjellet: Løpere i kjempeform, strålende høstvær og NM på hjemmebane.

– Formen kjennes bra, men det er umulig å si hvor langt det holder. Det blir uansett en fin dag i skogen med dette været, sa medaljefavoritt Jo få timer før start.

Men det var tydeligvis også andre løpere som hadde spisset formen til NM. I seniorklassen for herrer var tidligere vestensmester, Olav Lundanes (Halden SK), i det umulige hjørnet. Han spolerte gullfesten for arrangørklubben og tok både gullet og kongepokalen med tiden 1,31,04 t. 24 år gamle Jo F. Indgaard snappet bronsen foran snuten på storebror Ulf som endte på den litt sure fjerdeplassen.

– Jeg skulle ha gledet meg på hans vegne om jeg hadde tatt sølv og han bronse, fleipet en småskuffet Ulf etter å ha gjennomført et knallsterkt løp i den frolske fjellheimen torsdag ettermiddag. To bom på første post etter start og det samme like etter passering kostet ham 2,50 minutter på totaltiden.

– Ulf presterte et fysisk bedre løp enn meg i dag. Han løp raskere. Jeg føler jeg traff bra på poster og stivalg, og løp det jeg hadde. Jeg kunne gjøre lite med de to løperne foran. Det er løpere som presterer i verdenstoppen, også i dag, oppsummerte Jo.

Magne Dæhli, også han fra Halden SK, tok NM-sølvet på tiden 1,31,04 t. Yngve Skogstad sikret femteplassen og sikret dermed tre frolinger blant de fem beste i åpningsøvelsen i NM. Det lover godt for fortsettelsen.

– Jeg løp det jeg var god for men bommet på et par poster som kostet meg noen minutter. Løypa var hard. Jeg trodde ikke vi skulle rote oss helt ned i Gjeldsåsen, sa en utmattet Skogstad i målområdet.

Lars Sandstad Skjeset fra arrangørklubben Frol er ansvarlig for NM-løypene. Han estimerte vinnertiden til 91 minutter. Han bommet med fire sekunder.

– Vi ledere og løpere i Frol vet ingenting om NM-løypene, men med Lars som løypelegger - med den formen han er i, visste vi at det ville bli hardt, sa lagleder og svigerfar, Fritjof Sandstad før start.