Innherred skrev om Ruben Norum Kverkild da han var invitert på kake på ordførerens kontor sammen med samboer Merete Sliper for en tid tilbake. Da var han hjemkommet fra VM i gokart i Italia med en meget sterk femteplass i bagasjen.

Det var dekket til fest på ordførerkontoret på Verdal. Som regel er det utøvere som driver med en idrett som naturlig kan drives i nærmiljøet – slik som ski eller fotball som blir invitert på sånt, men Ruben Norum Kverkild er ikke som andre ungdommer.

20-åringen fra «Mela» er nemlig i verdenstoppen i gokart. I VM konkurrerte han med utøvere fra hele 52 land.

Nesten som «Gull-Knut»

De litt tilårskomne husker Levangers legendariske syklist Knut Knudsen.

Han tok OL-gull i forfølgelsesritt på bane i 1972 med langt fra optimale treningsforhold på hjemmebane. Hans konkurrenter var stum av beundring, når OL-vinneren kunne fortelle at han kun hadde en enkel grusbane å forberede seg på.

Nå er det nok ikke sikkert at Ruben Norum Kverkild vet hvem IL Sverre sin store sønn er, men sammenligning mellom de to utøverne kan må mange måter sidestilles.

Lang vei

Ruben har nemlig sin nærmeste treningsbane på Elverum – hele 47 mil unna Verdal. Da sier det seg selv at det blir ikke trening på bane hver dag.

– Det hadde nok ikke gått uten pappa. Han har stilt opp – tatt seg fri fra jobb, og det er ikke få timer vi har tilbrakt sammen i bobilen på vei til stevner rundt omkring i Norge, sier en ydmyk sønn.

Når han også forteller oss at en ny gokart koster drøye 50.000 kroner, og samtidig reiseutgiftene utgjør over halvparten av totalbudsjettet, så skjønner vi at mamma og pappa også har bidratt på flere fronter.

Vilter unge

Ruben har tydeligvis vært en aktiv krabat hele livet. Den første gokarten ble visstnok kjøpt da han var kun sju år, fordi faren mente han var bokstavelig talt i veien hele tiden.

Familien dro etter det ofte til Östersund – hvor nærmeste bane var – for å kjøre. Rubens storesøster Linn Beate, som nå har rukket å bli 32 år – kjørte også aktivt i flere år. Dermed ble familien sitt eget team.

Men etter hvert ble Sverige uaktuelt. En periode kunne de kjøre «bare» til Rennebu for å få på trening på bane, men etter hvert ble den også for udatert.

De ti siste årene har det derfor vært banen i Elverum som har vært den nærmeste treningsbanen.

Imponerte konkurrenter

Men Ruben må tydeligvis ha et stort talent for gokartkjøring.

En femteplass i konkurranse med heltidssjåfører er en imponerende prestasjon.

Ifølge samboer Merete Sliper, så trodde ikke konkurrentene riktig på verdalingene når de kunne fortelle hvor langt han hadde til treningsbanen, og hvor lite han da faktisk fikk av banekjøring.

Nå har Ruben blitt en del av et team med base nettopp i Elverum, så hvordan blir fremtiden for samboerparet?

Samboeren vil helst ikke flytte

– For tiden er jeg rørleggerlæring hos Sveberg Rør, og det har vært helt topp for å legge ting til rette for meg. Men det er klart vi har diskutert om vi må flytte på oss snart, sier Ruben og ser håpefullt bort på samboeren.

Merete vrir seg i stolen – og er litt ukomfortabel.

– Jeg skjønner at han må flytte hvis han fortsatt skal satse på dette, men kanskje ikke med en gang. Samtidig er jeg redd for at vi kan bli veldig lenge borte fra Verdal, fordi jeg skal ikke legge skjul på at det er her jeg vil bo når vi skal etablere oss, sier hun.

Gode nyheter

Ordføreren vil ha flinke ungdommer i kommunen, og mener å ha hørt at den nye banen i Inndal også skal bli et tilbud for gokart. Vi lover å sjekke.

Tilbake på kontoret ringer vi sjefen for Verdal Motorsenter, Frank Ingvaldsen, og formidler det som ordføreren sine ord.

Ingvaldsen har gode nyheter til samboerparet Sliper/Kverkild.

– Ja, det har vært planen hele tiden det. Jeg var senest i kontakt med kommunen nå nettopp. Vi ønsker å få utvidet området litt, og går det etter planen, så kan vi starte oppfylling allerede i høst.

Planen er at gokartbanen skal være klar senest på vårparten 2018.

– Så egentlig spiller jeg ballen tilbake til Bjørn Iversen. Løser dette seg, så skal du kanskje se at det blir mulighet for Ruben til å prøve gokarten allerede neste høst, antyder styrelederen i Verdal Motorsenter

Kanskje Merete slipper å forlate sitt kjære Verdal likevel, og Ruben kan starte jakten mot VM-tittelen i de dype skoger i Inndalen - i stedet for på Elverum?