I Stiklestad IL er de igang med storstilt utbygging i skianlegget i Blommen. Nå frykter Gunnar Nossum i idrettslaget at hele prosjektet blir minst tre år forsinket, hvis politikerne i Verdal vedtar de foreslåtte retningslinjene.

– Til tross for innspill fra idrettsrådene både i Verdal og Levanger, og et felles møte med kommunene, virker det som om at politikerne ikke skjønner konsekvensene av det de er i ferd med å vedta, sier Nossum.

Hans idrettslagskollega Tor Ove Hallem synes det er veldig synd hvis anlegget nå blir stående halvferdig i to-tre år før de kan ferdigstille det.

– Det er lagt ned en enorm dugnadsinnsats til nå, og hvis forslaget blir vedtatt er jeg redd det også kan ødelegge for den positive dugnadsånden, sier han.

Har fungert godt

I Verdal har rådmannens innstilling blitt enstemmig vedtatt i både komité og formannskap, før kommunestyret skal gjøre endelig vedtak kommende mandag.

Det er den økte etterspørselen etter kommunale lån som forskudd på spillemidler som gjør at Verdal og Levanger kommuner vil ha klare retningslinjer.

– Forskuttering oppfattes som positivt fra både søkere og fylket, og er en løsning for det store etterslepet på spillemidler. Men det har ikke vært noen tydelig praksis, forklarer rådmannen i Verdal om bakgrunnen for retningslinjene.

Rådmannen vil ha «knaing»

Nossum poengterer at idrettslaget er positive til at det utarbeides retningslinjer for forskuttering av spillemidler, men at de i likhet med idrettsrådene synes noen av punktene er problematiske.

Ikke minst gjelder dette punktet som sier at «Spillemiddelsøknaden skal ha vært fornyet og nærme seg tildeling av spillemidler». Opprinnelig var det sågar foreslått at den skulle ha vært godkjent i minst to-tre år, men den ordlyden ble tatt bort etter at idrettsrådet ønsket hele punktet fjernet. Rådmannen vil imidlertid ikke ta det helt bort.

– Det skjer ofte mye med planene de første par årene. Planene blir bedre og kostnadsoverslagene mer presise, og søkerne jobber med finansiering utover spillemidlene for å unngå store låneutgifter, forklarer rådmannen, som mener det er viktig å bruke tid på denne prosessen for å få best mulig anlegg.

Blir liten vits i ordningen

Gunnar Nossum synes ikke forklaringen er god nok.

– I praksis vil dette bety at man kan få forskuttert midlene kanskje ett år før tildelingen. Men grunnen til at idrettslagene ønsker forskuttering er jo muligheten for å sette igang på et mye tidligere tidspunkt når ventetiden ofte er fem år og kanskje enda lenger. Om man venter i fire år på å få et forskudd eller fem år på tildelingen blir ikke den store forskjellen. Da er vitsen med forskudd i stor grad borte, mener han.

I Blommen har de nå brukt tre år på planlegging av det nye anlegget, som totalt er kostnadsberegnet til 34 millioner kroner. Nå har de et godt grunnlagsmaterie for en spillemiddelsøknad. Men hvis kommunen vedtar de nye retningslinjene, vil det bety at de ikke får noe forskudd til å komme igang umiddelbart etter at søknaden er godkjent.

– Det betyr sannsynligvis at vi må vente i minst tre år til før vi kan sette igang, konstaterer Nossum.

Tøft krav om egenkapital

Det nye anlegget i Blommen består til sammen av 16 ulike delprosjekt. Ett av dem, en maskingarasje, søker de i år på for tredje gang. Den søknaden kan dermed komme inn under de foreslåtte retningslinjene. Men garasjen til tre millioner kroner utgjør altså bare en liten del av de komplette planene.

I tillegg til kravet om at spillemiddeltildelingen skal nærme seg, stiller idrettsrådene i Verdal og Levanger et stort spørsmålstegn ved at de foreslåtte retningslinjene sier at søkeren som hovedregel skal dokumentere egenkapital på ti prosent av anleggets kostnad.

– I de fleste tilfeller finnes det ikke noen stor egenkapital i klubbene. Egenkapital er som regel dugnader og reduserte priser på tjenester og varer. Blir punktet stående vil det ikke bli bygd noen store anlegg i regi av klubber, konkluderer Levanger idrettsråd.

Bare kommunale anlegg frem i køen

Nossum er for så vidt enig.

– For oss blir det altså over tre millioner kroner. Det blir vanskelig, men heldigvis betyr ordlyden «som hovedregel» at det ikke er fastslått at det må være slik, sier han.

Til sist synes Nossum det er noe merkelig at lån som forskudd på spillemidler skal ha en rente på 0,5 prosent over gjennomsnittlig kommunal rente.

– Det må i så fall bety at kommunen skal tjene penger på dugnad og frivillighet ute i lagene, påpeker han.

Gunnar Nossum håper kommunestyrepolitikerne tenker seg om en ekstra gang før de følger innstillingen fra administrasjon, komité og formannskap.

– Det kan bortimot bli slik at bare kommunale anlegg blir forskuttert fremover i spillemiddelkøen i fremtiden. Per nå har de vel forskuttert rundt 40 millioner kroner til egne anlegg som står på venteliste for tildeling av spillemidler, påpeker han.