At May-Helen Håpnes (31) og Eline Vandsvik (26) har kraft i både overkropp og legger er det ikke tvil om. De holder på med en sport som kanskje ser enkel ut, men det skal mye styrke til for å gjøre disse bevegelsene.

–Det er en del fordommer mot treningsformen, men dette er ikke stripping, det vi driver med er noe helt annet. Det er en treningsform som krever mye styrke. Den har elementer fra turn og dans, og det skal være fine linjer, sier Håpnes.

Må ha lite klær

En av grunnene til at sporten har blitt dømt, er at den kan minne om det man ser på en strippeklubb. I tillegg må deltakerne ha lite klær på når de driver med denne treningsformen.

–Hvis man har mye klær får man ikke grep. Man må ha bar hud for å sitte fast på stanga, sier Håpnes.

Er det mange som ikke vil delta på grunn av dette?

–Nybegynnere kan gå med T-skjorte i starten, men erfaringsmessig så slutter mange å bry seg etter hvert, for vi blir så godt kjent, sier Vandsvik.

May-Helen Håpnes og Eline Vandsvik har funnet sin favorittsport. Interessen har blitt så stor at begge har investert i egne stenger hjemme.

–Folk er nysgjerrige

Håpnes drev aktivt med pole fitness da hun bodde i Bodø for to og et halvt år siden. Det var ei venninne fra Skogn som inspirerte henne til å begynne med sporten.

–Hun er veldig flink og har holdt på med dette i seks år, så da det kom et slikt tilbud i Bodø, bestemte jeg meg for å prøve, sier 31-åringen.

Hun tok deretter instruktørkurs i Oslo og flyttet så hjem til Levanger. Der fantes det ikke et slikt tilbud, så Håpnes spurte treningssenteret Care og fikk startet opp kurs i januar i år. Dette var tydelig noe som vekket interesse blant folk.

–Vi hadde tre nybegynnerkurs og alle ble fullbooket på under et døgn. Neste kurs er 23. august, og det ble også fylt opp fort, sier hun.

Hvorfor tror dere det er så populært?

–Jeg tror folk er litt nysgjerrige, sier Håpnes.

–Det er ganske nytt, i alle fall i Levanger, legger Vandsvik til.

Startet i utdrikningslag

I Oslo har det derimot vært et stort miljø lenge og mange satser like hardt på pole fitness som andre toppidrettsgrener. Det var i hovedstaden at Vandsvik fikk øynene opp for sporten.

–Jeg var på et utdrikningslag for mange år siden, og da dro vi innom et polesenter. Jeg syntes det var veldig artig, så da jeg flyttet til Oslo noen år senere, meldte jeg meg på et nybegynnerkurs. Deretter ballet det bare på seg, sier hun.

Dette ble etter hvert en stor interesse, og det ble dermed litt vemodig å flytte tilbake til Levanger. Men så fikk hun høre at Håpnes skulle starte kurs, og kastet seg like gjerne med.

–Hun tok ting lett, og ble flink veldig fort. Så jeg skjønte tidlig at jeg ville ha henne med på laget, sier Håpnes.

Får mange blåmerker

Instruktørene sier at de uten tvil har funnet sin favoritt-treningsform.

–Du merker egentlig ikke at du trener, for det er så artig. Man tar utrolig mange pull ups i løpet av en slik økt, men du kjenner det ikke på samme måte som om du skulle gjort det under ei vanlig styrkeøkt, sier Vandsvik.

Må du være trent fra før for å prøve dette?

–Nei, det trenger man ikke. Dette passer både for folk som er helt utrente og de som er veldig aktive, sier Håpnes.

–Det går an å tilpasse treningen, man skal ikke være opp ned i stanga med en gang, legger Vandsvik til.

Jentene påpeker at oppvarming er viktig, for etter hvert som man utvikler seg og blir bedre, går det ganske hardt utover kroppen.

–Det blir mange blåmerker og brannsår, men man tåler mer og mer desto oftere man trener, sier Håpnes.

Vil ha med menn

Tidligere kursdeltakere har vært mellom 18 og 46 år, men foreløpig har alle vært kvinner. Menn er litt vanskeligere å få med.

–I Trondheim og Oslo er det flere menn som er med, men vi har foreløpig ikke fått til det her. De vet nok ikke helt hva det er, sier Håpnes.

–De har kanskje egne tanker om hva det er, men jeg tror ikke de helt vet hva vi holder på med, kommenterer Vandsvik.

Instruktørene vil gjerne oppfordre menn til å prøve sporten.

–Da vil de merke hvor tungt det egentlig er, sier Håpnes.