– Det passet ganske bra at karrierens beste løp kom i dag, smiler Sivert Borgen etter NM-gullet på fellesstarten i skiskyting.

Junior-NMs første øvelse gikk av stabelen på Østre Toten fredag ettermiddag. Tradisjonen tro går NM-fellesstarten som del av ei norgescuphelg, der også miksstafetten søndag er NM-øvelse. Resten av de individuelle konkurranse og den ordinære stafetten for gutter og jenter hver for seg finner sted i Alta etter vinterferien.

– Dette gjør at jeg kan senke skuldrene til resten av NM-distansene, selv om det blir viktig å holde fokus da også, sier Borgen til Verdalingen.no.

Har heller aldri skutt bedre

NM-gullet på fellesstart er det desidert største han har opplevd.

– Det er nok det største bortsett fra da jeg ble født, spøker gullvinneren. I skiskyttersporet er det i hvert fall det. For selv om han har vunnet midtnorsk og gått en rekke gode renn, har han aldri vært på pallen i norgescupsammenheng. I fjorårets hovedlandsrenn oppnådde han en femteplass som best, og i Kvalfoss-sprinten ble han nummer sju.

Etter at han begynte med fireskytingskonkurranser som junior har 16 treff vært det beste han har klart. På Østre Toten i dag ble det 18 treff. De to bommene kom på første og siste skyting.

– Jeg fikk tilbakemelding fra pappa etter den første skytingen om å skru ett knepp ned. Bommen satt over, og hele serien var litt høy, forteller Borgen.

Hadde ikke full oversikt

Inn til siste skyting var han ikke klar over hvor bra han lå an. En litt forvirrende faktor var Try-løperen Magnus Bøe. Han bor på Bekkestua med sørkoreansk mor og norsk far. Siden han har konkurrert for Sør-Korea tidligere i sesongen, kunne han ikke vinne NM-gull. Han var på veg ut fra skyting da Sivert Borgen kom inn. Men Borgen innrømmer at han ikke helt hadde oversikten over alle de andre heller.

– Jeg trodde jeg kjempet om en bronsemedalje. Sekundantene bløffet meg også litt på avstanden bakover på sisterunden. Men det var nok bra, slik at jeg tok ut alt jeg hadde, sier Stiklestad-løperen.

I mål var han 15 sekunder foran nestemann i løypa, Mathias Skrede fra Geilo.

– Jeg turde i hvert fall ikke se meg bakover på slutten. Da speaker opplyste på oppløpet at jeg kom inn til NM-gull var alt bare helt fantastisk, sier Sivert Borgen.

Han fikk det synlige beviset på NM-gullet på en premieutdeling en times tid etter konkurransen.

Sølvmedalje til Hojem

Stiklestad IL skiskyting fikk også en medalje til på åpningsdistansen i junior-NM. Peder Hojem gikk inn til sølvmedalje i 19-årsklassen. Også han skjøt 18 treff, og var knappe tjue sekunder bak vinneren i mål. Bakover var imidlertid avstandene mindre, med fire sekunder ned til bronsevinneren og ytterligere tre løpere innenfor ti sekunder.