Fjorårssesongen ble spolert på grunn av skade, men allerede i comebacket viste verdalsløperen at hun har brukt tiden utenfor konkurranse godt.

Gode forhold

Søndag løp hun inn til 1.14.59 på halvmaraton i Barcelona. Det er ett sekund under kravet til EM i Amsterdam i juli.

– Det var perfekt vær for løping, og ei fin og flat løype, sier Runa Skrove Falch om de 21097,5 meterne midt i hjertet av Barcelona.

Hun konkluderer at halvmaraton er en distanse som passer henne veldig bra om dagen.

– Det kjentes veldig naturlig. Jeg har gjennomført en del mengdetrening i konkurransefart, og halvmaraton er en distanse der jeg klarer å holde det jevnt høye tempoet gjennom hele distansen, sier Falch.

Debut på distansen

I konkurransesammenheng var Barcelona-løpet imidlertid det aller første på distansen. Målet var løpe rett under 1.15, siden det er EM-kravet.

1.14.59 må sies å være perfekt i så måte.

– Det er ganske hårfine marginer ja. Men grunnlaget er der, og da bør det være såpass, mener Runa Skrove Falch.

Tiden ga 12. plass i kvinneklassen, som ble vunnet av Florence Kiplagat på 1.09.19. Falchs splittider var 17.36, 17.38, 17.53 og 18.05. Dermed fire jevne femkilometere. I snitt brukte hun 3.34 på hver kilometer.

I resultatlistene opereres det med netto og brutto sluttid. At sistnevnte bikket ett sekund over 1.15 skyldes at det store startfeltet gjorde at det gikk bort et par sekunder til å passere startstreken. Likevel er ikke verdalsløperen, som representerer Sportsklubben Vidar, i tvil om at hun stiller til start i EM.

– De som har klart kravet får lov til å delta, og det akter jeg å gjøre.

Skal på høydeopphold

EM i Amsterdam arrangeres 6. til 10. juli, og halvmaraton går den siste konkurransedagen.

I tiden frem til det skal løpekvinnen blant annet på høydeopphold i tre uker i Sør-Afrika rundt påsketider og konkurrere på en 10.000-meter eller halvmaraton i april/mai. Generalprøven før EM blir deltakelse i Nordic Challenge i Aarhus 25. juni.

– Det er godt å være tilbake i form igjen, og kunne trene og konkurrere slik jeg ønsker, sier Runa Skrove Falch.

I tillegg til Jack Waitz nyter hun nå også godt av Thomasz Lewandowski sine treningskunnskaper i Sportsklubben Vidar. Polakken er en anerkjent trener og bror av en av verdens beste 800-meterløpere, Marcin Lewandowski.