17 år gamle Lina Bjørås stakk av med gullmedalje på hjemmebane, under norgescup i judo i Trønderhallen. For tiden bor Bjørås i Bærum, hvor hun går på Norges Toppidrettsgymnas. Der er hovedfokuset på judo, og det har altså lønt seg.

Stolt pappa

Det er mye spennende som står for tur for Bjørås. Sammen med storesøster Elise (19) skal de blant annet delta på Nordisk mesterksap i Drammen den 14. mai. Pappa Lars Erik Bjørås er stolt av datterens prestasjoner under norgescupen.

– Det viser seg at god trening over tid gir resultater. Hun går første året på Norges Toppidrettsgymnas og har en god utvikling. Lina har stort potensiale og får god hjelp og motivasjon av sin storesøster Elise, som er på landslaget. Elise er dessverre skadet, men vi regner med at begge er klare til Nordisk mesterskap. Det blir spennende, sier Lars Erik Bjørås til Innherred.

Mange medaljer

Det var ikke bare Bjørås som fikk ta med seg medaljer hjem. Utøvere fra Levanger judoklubb & BJJ fikk vant totalt elleve gull under Åpent trøndersk mesterskap.

Disse levangsbyggene vant gullmedalje under norgescup:

U13/-36kg: Heine Frøseth

U13/-42kg: Heorhii Verhnatskii

U13/-55kg: Bendik Myhrås

U13/+63kg: Amalie Lyngbø Røstad

U15 (pre-cadet)/-42kg: Jaroslav Verhnatskii

U18 (cadet)/-81kg: Marius Sundby

U18 (cadet)/+70kg: Lina Bjørås

U18 (cadet)/-63kg: Pernille Ertzaas

U21 (junior)/-81kg: Marius Sundby

Senior/-81kg: Marius Sundby

Senior/-90kg: Sander Næssan

Robiel Biru Agiz (15) er en rykfersk dommer, men rutinert judoka. Foto: Benedikte Maria Kjølsvik

Lørdag formiddag var judomattene klare i Trønderhallen. Tradisjonen tro arrangerer Levanger judioklubb åpent trøndersk mesterskap. 190 utøvere i alle aldre står klare for å vise hva de kan.

– Det er både barnestevne med omtrent 75 deltakere og så Norgescupstevne for de resterende utøverne, sier Snorre Johansen, leder for Levanger judoklubb.

Stevneleder Ole Christian Langfjæran (t.v.) og leder for Levanger juduklubb, Snorre Johansen, er fornøyde med åpent trøndersk mesterskap i Trønderhallen. Foto: Benedikte Maria Kjølsvik

Svenskene er på plass igjen

Mange har reist langt for judomesterskap i trehusbyen. Johansen forteller at det er utøvere til stede fra blant annet Bodø, Kristiansand, Oslo, Stavanger og Sundsvall i Sverige.

– Vi har ti svenske utøvere her i dag, og det er godt å ha dem tilbake. På grunn av koronarestriksjoner har vi ikke hatt mulighet til å ha dem med de siste par årene, sier lederen for Levanger judoklubb.

Nesten 200 utøvere fra fjernt og nært tok turen til Trønderhallen. Foto: Benedikte Maria Kjølsvik

Høy status

Levanger judoklubb er en av fem klubber i landet som arrangerer norgescup-stevnene.

– Det er høy status for de som deltar i norgescupen. Når vi først rigger oss til med matter er det en tradisjon i judoen å ha med barneklassene også. Det kommer folk reisende fra langt unna, så da har de med både smått og stort, sier Johansen.

Han forklarer at fokuset for barneklassene er idrettsglede.

– For ungene er det også stort å være med. De får utfordret seg når de må stå helt alene på matta, det er noe annet enn å ha et helt lag sammen med seg, sier lederen for Levanger judoklubb.

Pernille Ertzaas (med ryggen til) er en av utøverne fra Levanger som deltar i norgescupen. Foto: Benedikte Maria Kjølsvik

Dommer og deltaker

Blant dommerne er ungdommene Marius Sundby og Robiel Biru Agiz fra Levanger. Guttene har en travel dag foran seg.

– Marius og Robiel har nettopp tatt dommerkurs, og er med på å dømme barneklassene i dag. Senere skal de være med på norgescupen, sier Johansen.

75 barn og unge inntok matta i barneklassene under åpent trøndersk mesterskap i Trønderhallen. Foto: Benedikte Maria Kjølsvik

En sport i vekst

Åpent trøndersk mesterskap ble arrangert i Levanger for første gang i 1981, forteller lederen for Levanger judoklubb. Siden den gang har sporten vokst i popularitet i byen.

– Første gangen det ble arrangert var i en liten gymsal på byskolen, så det er veldig artig at vi i dag er så mange utøvere, sier Johansen og smiler.

Levangsbygg Lina Bjørås (svart og hvitt belte) kjemper seg til seier. Foto: Benedikte Maria Kjølsvik