– MMA er god trening, og det er kanskje den ytterste måten å selvrealisere seg på. Det som holder meg inne i sporten er den idrettsgleden vi har når vi går og vinner kamper. Det er få ting som kan slå den lykkefølelsen når du kan løfte armene i været etter kamp. Brorskapet i klubben er en stor pådriver, og du ser folk både på sitt beste og verste.

Slik forklarer Levangermannen Gard Olve Sagen, sølvvinneren fra amatør-VM, hvorfor han driver med kampsporten mixed martial arts (MMA).

I midten av desember var store deler av verdens oppmerksomhet rettet mot tittelkampen mellom Conor McGregor og José Aldo. Det ble et antiklimaks. I løpet av 13 sekunder hadde Aldo blitt slått ned, før han liggende på bakken fikk to nye, knallharde slag mot hodet. Da brøt dommeren inn. McGregor jublet for seier mens en forslått Aldo ble liggende igjen i buret.

– Hadde McGregor fortsatt med seks-syv-åtte slag, da hadde han gått over grensen for det usportslige. Han rekker så vidt å treffe med det ene slaget, prøver igjen med den andre og så er dommeren på ham. Så nei, jeg synes ikke det ser voldelig ut. Helt innafor. Det er ikke vold på den definisjonen vi ser på det, sier Sagen om kampen.

Voksende idrett

Men mange andre ser annerledes på både kampen og idretten, og i etterkant av tittelkampen har MMA vært heftig debattert i norske medier.

MMA er en relativt ny og ukjent idrett i Norge, men er i sterk vekst både nasjonalt og internasjonalt. Kort fortalt består den av en kamp mellom to personer inne i et bur. Den har elementer fra mange kampsporter, og kampene foregår både stående og på bakken. I profesjonell MMA er slag og spark med albuer og knær mot hode tillatt, det samme er kvelning. Kampene avgjøres stort sett på fire måter: knockout, teknisk knockout, tap-out eller på poeng.

Gard Olve Sagen forstår at idretten skaper reaksjoner.

– Det er ingen som sier at det er sunt å bli slått i hodet, men da har man ikke vært på trening hos vår klubb. I MMA Trondheim har vi omtrent 400 medlemmer. Av disse er det omtrent 10 personer som går kamper. Alle andre som trener har en enorm helsegevinst, både fysisk og for den mentale helsen. I tillegg har miljøene anti-voldelige holdninger. Vi ser på vold som feigt, stygt og urettferdig, sier Sagen, som mener MMAs store problem er at det ser mer ekstremt ut enn det egentlig er.

– Når en tiåring ser Cristiano Ronaldo gjøre en finte på TV, går han ut i hagen og prøver på den samme finten. Hvorfor tror du ikke det samme vil skje når McGregor tar et kvelertak på motstanderen?

– Har han sett karate kid da? Det gjorde vi, og vi gjorde akkurat det samme. Men jeg ble jo ikke en voldsmann av det. Det er ingen forskning som viser at eksponering fra spill, film og TV gjør at man selv utøver det. Heller kan det kanskje lede til at noen synes det ser interessant ut og oppsøker en klubb og lærer seg å utøve det i en trygg arena, sier Sagen.

Ønsker proff-MMA

Trond Olav Skevik, høgskolelektror i informasjonsteknologi ved HiNT, bekrefter det Sagen sier.

– Det stemmer faktisk. En og annen undersøkelse har tidligere vist at det er en sammenheng, men når man har gått gjennom resultatene over tid så viser det seg at det ikke er noen påviselig sammenheng mellom eksponering av vold og at man tar det med ut i det virkelige liv.

Grovt sett finnes tre kampformer innenfor MMA: merkekamper, amatør-kamper og proff-kamper. Både amatør- og proff-kamper tillater knockout, og er dermed ulovlig i Norge. Merkekamper er lovlig, men der er det ikke tillat å slå med mer enn 30 prosent kraft mot hodet og 80 prosent kraft mot kroppen. For Gard Olve og mange andre i MMA-miljøet er drømmen å kunne drive med profesjonell MMA i Norge.

– Alle idrettsmenn vet at ingenting er større enn å vinne på hjemmebane. Hvorfor kan ikke vi få oppleve det, undrer Sagen.

Tidligere forskning har vist at skaderaten er på 28,6 per 100 MMA-kamper, hvorav de fleste skadene er rifter i ansiktet, mens alvorlige hjernerystelser har en rate på 15,4 per 1000 kamper. I merkekampene er det en lav skaderisiko og aldri vært noen alvorlige skader, ifølge Thomas Rye Eriksen i MMA-forbundet.

– Hvorfor kan man ikke nøye seg med merkekamper, som er lovlig?

– Merkekamper er ikke designet for å kunne satse internasjonalt. Hvorfor skal vi ha en eliteserie når vi kan spille i 5. divisjon i fotball? Det handler rett og slett om matching, selvrealisere og utvikle seg som utøver, sier Sagen.

– Synes du det er gode nok argumenter for å sette helsen i større fare?

– Da må man se på hva man mener med å sette helsen i fare kontra helsegevinster. Alle idretter er instrumental vold og det kan skje alvorlige skader. Dagfinn Enerly var veldig uheldig, men skal man da stramme inn fotball og gjøre det ulovlig? Dette handler ikke om å øke skadefrekvensen i Norge, men å utøve idretten sin på hjemmebane. Skadefrekvensen vil ikke bli større, for vi vil fortsatt reise utenlands for å drive med idretten vår, svarer Sagen.

– Fare med knockout

Lars Engebretsen, lege i Olympiatoppen, påpeker at det finnes lite forskning på skader i MMA. Men på samme måte som med boksing, er han opptatt av at MMA må ha et godt systemt for overvåkning over utøvernes helse.

– Det er kanskje det viktigste sett fra en idrettsleges øyne.

– Synspunktene fra et helsehold er det samme for MMA som proffboksing, nemlig at det er farebetont når det gjelder å få knockout, og det er en del av gamet som ikke bør tillates. Fra et helsehold skal det mye til for å tillate proff MMA. De bør ha et ekstremt bra oppfølgingssystem hvis det skal bli lov. Men i og med vi ser et bredt aspekt av utøvere i Norge, vil jeg si det er sjelden vi har problemer med de MMA-folkene som vi har, sier legen.

Vil inn i NIF

I løpet av 2016 vil det komme en søknad fra MMA-forbundet om å bli tatt opp i Norges Idrettsforbund (NIF) som en gren under kampsportforbundet. Deretter blir det opp til idrettsstyret å avgjøre om MMA skal få være en del av den organiserte idretten.

– Det vil bety større støtte for å drive med idretten vår, sier Sagen.

Kommunikasjonssjef i NIF Per Tøien sier at MMA skal behandles som alle andre idretter som søker medlemskap i NIF.

– Jeg skjønner at det er veldig stor forskjell på den MMA som søker om medlemskap i NIF og en del av det vi ser på for eksempel TV 2 sine sendinger. Den delen av MMA er helt og holdent uforenelig med norsk idretts verdier, sier Tøien.

En av NIFs aktivitetsverdier lyder som følger: «Prestasjonsutviklingen skal ikke gå på bekostning av utøverens helse.»

– Du brakk armen for å vinne VM-sølv, Gard Olve. Føler du MMA stemmer overens med en slik verdi?

– Selvfølgelig gjør jeg det. Skader oppstår i alle idretter. Ingen som går kamp har et ønske om å skade motstanderen. Vi ønsker bare å vinne. Med det å gå på bekostning av andres helse, så har de misforstått hvordan vi trener. Hvis vi skader hverandre på trening, hvem skal jeg da trene med? Man kan trene hardt og godt uten å skade andre. Hvis de sier at det ikke skal gå på bekostning av personskader; eliteidrett er ikke sunt i det hele tatt. Se kvinnelige utøvere med osteporose, menglende mensturasjon, anoreksi og spiseforstyrrelser. Er det sunt? De ser splinten i andres øye, men ikke bjelken i sitt eget. De forstår ikke hva dette går ut på, mener Sagen.