Ikke visste jeg at det ble skrevet historie da jeg for 23 år siden, som journalist, dekket en seniorkonferanse på den tidligere lærerskolen i Levanger. Men konferansen over to – tre dager, som jeg mener ble holdt i skolenes høstferie i 1995, var en av forløperne til det vi i dag kjenner som Innherred seniorforum. Selv om medlemmer og pådrivere er høyt opp i alder og år, er dette en svært vital og aktiv forening. Over 900 medlemmer fra Levanger, Verdal og Inderøy tilbys et høyt og variert aktivitetsnivå gjennom hele året.

Fyller et behov. Det som slår meg mer enn aktivitetsnivå og antallet medlemmer, er innholdet i det tilbudet som Innherred Seniorforum leverer. Det som gjør at de hver måned samler minst hundre av sine medlemmer for å høre på aktuelle eller historiske foredrag. Mange har mye å lære av dem som styrer denne foreningen. De er svært dyktige til å formidle til omgivelsene og sine medlemmer hva de holder på med. Jevnlig sendes det inn både forhåndsomtaler og referat fra møter, turer og andre aktiviteter i regi av forumet, som settes på trykk i lokalavisa.

Her synges det stående; Mot i brystet, vett i pannen, stål i ben og armer. Seniorene husker sangen fra barneskolens dager. Dagens kåsør, Lasse Takle, står foran til venstre. Fra møtet i Innherred seniorforum, møte 7. mars.

At forumet fyller et behov er det vel ingen tvil om. Du kan få inntrykk av at når folk går ut av arbeidslivet og inn i en pensjonisttilværelse blir det mer aktive enn noen gang. For noen framstår pensjonisttida som en mer travel tid enn det å være i jobb. Men den store fordelen er jo at du selv kan velge hva du skal fylle dagene med. Da er det interessant å se at seniorene fyller på med sosial aktivitet, påfyll av kunnskap og reiser til fjern og nær. Det er gledelig å se, og nesten som et tankekors for oss som fortsatt er i jobb og som føler at vi verken har tid eller overskudd til å ta del i mange slike aktiviteter.

Bilde av eldre. Vårt bilde av «gamlingene», som Arvid Vada litt humoristisk omtaler seg selv og sine jevnaldrende i dagens avis, har endret seg mye siden eldrekonferansen i Levanger i 1995. Levealderen har økt, helsa er jevnt over bedre og ønsket om et innholdsrikt liv dabber ikke av med alderen. Erfaringer fra et levd liv blir brukt fornuftig. Vi som fortsatt står utenfor målgruppen trenger ikke å si at vi er misunnelige. Men, slik Innherred seniorforum og dets medlemmer framstår, så er det i alle fall ingen grunn til å grue seg til å bli en gamling.

(Dagens leder i Innherred 10. mars 2018)