Vi skjønner at det er krevende budsjettdiskusjoner nå. Og at det ikke er noen enkel jobb å være lokalpolitiker.

Vi i Arbeidsgruppa for helsestasjon for eldre, ber likevel lokalpolitikere i Verdal tenke igjennom en siste gang på hvordan en kan tenke helthetlig og langsiktig på både det å spare ressurser og finne nye ressurser. Hvert menneske er en ressurs, sammen med andre. Frisklivsentralen handler om kunnskap, kursing og støtte til å hjelpe seg selv og andre til å få en bedre helse og forebygge for at den blir verre. Det er i felleskap at mennesker kan ta i bruk sine ressurser.

Vi mener potensialet for å bruke ressursene enda bedre og organisere oss enda bedre i lokalsamfunnet er stort og vi tror og mener at Frisklivsentralen er det beste utgangspunktet for å kunne starte en helsestasjon for eldre, gjerne i første omgang med midler som frivillige og sivilsamfunnet klarer å få tak i. Vi ser at det finnes flere midler å søke på, både statlige midler og gjennom ulike frivillige organisasjoner og stiftelser. Midler som frivillige kan søke på for å starte nye prosjekter for innbyggerne.

Men vi trenger et utgangspunkt i kommunale organ som både har kompetanse, nettverk og kjenner behovene. Frisklivssentralen er et veldig godt utgangspunkt for å starte nye frivillige prosjekter, samle ressurspersoner og bli en møteplass og et knutepunkt for mange godt tiltak for menneskers helse og livskvalitet. Vi vet at kommunen får mer ansvar fra i år for forebygging innenfor barnevern for eksempel, men ikke flere ressurser i oppvekstsektoren. Vi vet at det innen 10 år er flere eldre enn barn på landsbasis, etter alle solemerker også i Verdal og at det ligger som en forutsetning for alle budsjettrunder at eldre skal bo hjemme lengst mulig.

Vi er enig med distriktsleder for kreftforeningen, Midt-Norge, Tom Anders Stenbro og AP og H med flere parti som påpeker at Verdal Kommune er pålagt å tilby helsefremmende og forebyggende helsetjenester til befolkningen og at Frisklivssentralen er en anbefalt måte å organisere slike helsetjenester på. Vi vil sitere Stenbro:

«Gjennom lov om folkehelsearbeid er kommunen også pålagt å ha oversikt over helsetilstanden i befolkningen og faktorer som kan virke inn på denne. Kommunen skal gi informasjon, råd og veiledning om hva den enkelte selv kan gjøre for å fremme og forebygge sykdom.» (Innherred 10.des.21.)

Eldre trenger et sted med lav terskel for å søke råd og veiledning i en alder som ofte kommer med noen ekstra helsemessige utfordringer, en helsestasjon for eldre. Og det beste utgangspunktet for å få til dette i samarbeid med offentlig og frivillig sektor er Frisklivssentralen.

La Frisklivssentralen bestå! Den vil kunne generere og iverksette nye menneskelige ressurser, noe som både det offentlige og innbyggerne trenger nå og ikke minst i tiden fremover.

Arbeidsgruppa for helsestasjon for eldre

Tora Strand

Marita N. Gustad

Erna Kvislabakken

Tor-Finn Granlund

Stein Aamdal