Lokalt råd for kunst- og kulturfeltet i Verdal

Sceneinstruktør Arnulf Haga peker i et innlegg på behovet for et kulturråd i Verdal, og utfordrer meg, som leder av utvalg mennesker og livskvalitet, til å kommentere innlegget og følge opp med en politisk bestilling.

Jeg takker for utfordringen, ønsker debatten velkommen, og tenker at timingen for å jobbe med dette i utvalget er god nå, når vi går inn i siste del av valgperioden. Haga stiller i sitt innlegg viktige spørsmål, og det inneholder samtidig gode eksempler på kulturell kraft og potensiale i vår kommune. Muligheten for et kulturråd er ikke nødvendigvis en ny diskusjon, men initiativet fra Haga gir en anledning og et «puff» til å løfte saken politisk.

En givende del av vervet som utvalgsleder har vært kontakten med Verdal idrettsråd ved leder Paul Elvebø, anerkjent for å ha jobba fram et av de mest veldrevne idrettsrådene i Trøndelag. Nettopp den store betydningen idrettsrådene har for idretten går igjen som inspirasjonskilde i flere kommuner der man også ønsker å få til et kulturråd.

Et raskt google-søk viser nemlig at det ikke bare er i Verdal vi diskuterer dette. I Trondheim, for eksempel, ble det i oktober levert en rapport som ledd i en politisk bestilt utredning for å få på plass et kulturråd, eller «lokalt råd for kunst- og kulturfeltet» som man velger å kalle det i rapporten fordi man ønsker å unngå assosiasjoner med Norsk Kulturråd.

Rapporten er interessant lesing og gir overføringsverdi til andre kommuner.

Det vises til mangel på egnede lokaler, behov for bedre ramme- og vekstvilkår, ønske om bedre dialog og samhandling i feltet, og mellom feltet og kommune/politikere.

Hvis vi skal få til en prosess videre på dette i Verdal er det om å sikre en bred forankring og få innspill fra de ulike aktørene rundt om i kommunen. På det med tilgang til lokaler ligger det allerede politiske vedtak som ber om kartlegging av aktører og behov. Her er det kanskje mulighet til å se ting i sammenheng. Som Haga er inne på i sitt innlegg, må det tas stilling til videre utvikling av Tindved-lokalene når teaterutdanninga flytter ut. Det kommer ny sjef ved Turnéteateret som er naturlig å koble på diskusjonen om lokalt kulturråd. Kinogården i samme kulturkvartal utredes for videre utvikling.

Så må vi ikke glemme alle forsamlingshusene rundt om i kommunen som viktige og levende kulturarenaer. Her før jul var jeg på et av de, på Heimtun i Leirådal, for å oppleve fantastisk barneteater i forestillinga «Ramp».

Leder i Leirådal spellag, Sigrid Hynne, melder seg på debatten med et innlegg der hun løfter fram betydningen av et godt tilbud til barn og unge.

Hun gir oss flere eksempler på ting som kan videreutvikles, der det trengs en arena for samarbeid mellom de ulike aktørene.

Norsk kulturindeks er en årlig oversikt som rangerer norske kommuner etter kulturtilbud og kulturaktivitet. Her har Verdal de siste årene ligget i toppsjiktet blant 356 kommuner. Hvis vi ser på underkategorien «Kultur for barn» scorer vi derimot ganske lavt. Det kan sikkert diskuteres hvor relevant en slik indeks er, men jeg er sikker på at hadde vi lyktes med å ta tak i en del av det Hynne nevner, ville det vært en effektiv måte å gjøre Verdal til en enda bedre kulturkommune på.

Jeg oppfordrer til å la diskusjonen om kulturråd og kulturpolitikk gå i sosiale lag i jula, så får det bli opp til oss i utvalg mennesker og livskvalitet, i samråd med en kulturkompetent kommunedirektør, å ta saken videre i politiske møter på nyåret.

Einar Olav Larsen Sp, leder i utvalg mennesker og livskvalitet, Verdal