Innføringen av Helseplattformen ved St. Olav Hospital har vært - og er - forbundet med enorme kostnader, alt båret av oss skattebetalere. I følge Adresseavisen (12.7.23) har beløpene vokst fra år til år. Således har Helseplattformen AS betalt den amerikanske leverandøren Epic over en milliard (!) helsekroner fra 2019 til 2022. Journalsystemet karakteriseres fortsatt av mange som dysfunksjonelt, tidkrevende og bruker-uvennlig. Stadig nye feil dukker opp, noe som krever iherdig arbeidsinnsats fra helsepersonell for å unngå at pasientsikkerhet settes i fare. Dette stjeler tid fra aktivt pasientarbeid, og ventetiden øker.

Innføringen av Helseplattformen ble satt i gang av politikere og helseadministratorer. Skarpe advarsler fra Danmark og Finland ble neglisjert, og store pengesummer ble bevilget. Blant annet med begrunnelsen at det var nødvendig for pasientenes sikkerhet. I dag står vi igjen med et system hvor stadig nye feil fører til det motsatte, utrygghet for pasientene.

Anna Midelfart Foto: Privat

Det som gjør det vanskelig å forstå håndteringen av denne saken, er at det kan virke som det eksisterer en slags «dobbelbudsjettering» av de samlede helsekronene i Norge. På den ene siden er det stadige krav om innsparinger og effektivisering samt redusert tilbud i helsevesenet og i omsorgen for eldre og uføre. På den annen siden enorm « flyt» av penger til formål hvor disse kravene virker å ikke gjelde. Adresseavisen illustrerer dette dilemma meget godt i artikkelen om «Eldreomsorgen i Trondheim». Sårbare, gamle pasienter flyttes fra sykehjem til sykehjem som kasteballer. Det er 57 pasienter på venteliste for sykehjemsplass, men i følge kommunalsjefen skal dekningsgraden på sykehjemsplasser reduseres ytterligere i tråd med kommunens eldreplan. Det proklameres også at det er fem år til neste bygging av nytt sykehjem, et prosjekt som uansett antagelig vil koste mindre enn alle utgifter til dags dato forbundet med Helseplattformen. Eldrebølgen nevnes stadig som en «utfordring» og et «problem», og fokus på elders livskvalitet ser ut til å være forsvunnet. I følge SSB er det blant Trondheims 212 000 innbyggere i alt 3,6 prosent personer over 80 år i 2023. Denne andelen er mye lavere enn i mange andre europeiske land, hvor omsorg for eldre likevel tilsynelatende håndteres mye bedre.

Nylig besøkte jeg den vakre, gamle Fanefjord Kirke i Danmark med sine flotte kalkmaleriene. I veggene er det mystiske hull kalt på folkemunne «sladrehuller». Som pensjonert lege føler jeg behov for et sladrehull til å rope til de ansvarlige om at nå trengs det kursjustering. Megalomane gigantprosjekter i helsesektoren må skrinlegges til fordel for god og trygg omsorg for eldre og syke som trenger det!

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!