Redaktøren i lokalavisa Innherred skriver i sin leder tirsdag 18. juli legesaken er i ferd med å bli viktig i den lokale valgkampen. Det gjør det sikkert, og med dét er vel det mest treffsikre i redaktørens analyse i lederen nevnt.

Redaktøren skriver at fastlege Randi Barli «har forlatt Verdal og jobber i Østerdalen på grunn av uenighetene med kommuneledelsen i Verdal». Mon det. Faktum er at Verdalsklinikken ved nevnte Barli høsten 2022 kontaktet Verdal kommune med ønske om å selge sin virksomhet til kommunen. Etter lange forhandlinger kom man onsdag 14. juni i år fram til enighet om overtakelse. Avtalen innebærer at Verdal kommune kjøper hjemmel og alt av inventar og utstyr, inklusive pasientjournaler. Overtakelsen gjelder med virkning fra 1. juli.

Redaktøren erkjenner selv at «sett utenfra er det vanskelig å forstå hva problemene egentlig dreier seg om». Dette blir bekreftet når redaktøren følger opp med å si at det han har forstått, er at «det er knute på tråden mellom helsesjef Anne Kari Haugdal i kommunens administrasjon, og de lokale fastlegene».  Det vises deretter til at det er kommet «flere innlegg som maner til at den politiske ledelsen må ta mer styring i saken».

At en redaktør utviser en slik manglende forståelse av hvordan lokaldemokratiet faktisk fungerer, overrasker. Det er selvfølgelig ikke slik at enkeltpersoner i administrasjonen på noen måte vil, kan eller har kjørt solo i forhandlingene med Verdalsklinikken. Det har gjennom hele forhandlingsprosessen vært tett dialog mellom politikk og administrasjon i kommunen. Administrasjonen har forhandlet med utgangspunkt i rammer som er besluttet av sitt styre – det vil si formannskapet.

Det betyr at formannskapet, representert med de fleste av kommunestyrets partier (H, Sp, Ap, SV), har vært løpende orientert om prosessen og fattet enstemmige vedtak knyttet til administrasjonens forhandlingsrom. Saken har med andre ord hele tiden vært under politisk styring. Kommunedirektørens oppgave er å iverksette og følge opp politiske vedtak.

Gjennom sommeren har det vært en rekke medieoppslag og høy temperatur i sosiale medier knyttet til fastlegetjenesten i Verdal kommune. Vår inngang til saken har vært å ikke føre forhandlingene gjennom media. Årsaken til det har vært for å ivareta pasientene på best mulig måte i prosessen. Verdal kommune skal være en profesjonell forhandlingspart og vi kommer derfor ikke til å kommentere forhandlingene i detalj. Slik må det være. Eventuelle fremtidige forhandlingsmotparter må ha tillit til at Verdal kommune oppfører seg profesjonelt i alle forhandlinger – også etter at de er avsluttet. Vi tror at mange forstår at forhandlingene med Verdalsklinikken har flere sider enn det som har kommet frem i media.

Vi har alle et felles mål om å ha en god fastlegetjeneste for våre innbyggere. Verdal kommune har mange fantastiske leger, som står i en krevende og hektisk arbeidshverdag. Vår hovedoppgave framover må derfor være å sikre våre eksisterende leger gode rammevilkår, som igjen vil danne grunnlaget for rekruttering av fastleger. Dette arbeidet skal kommunen gjøre i samarbeid med våre privatpraktiserende leger.

Geir Olav Jensen, kommunedirektør i Verdal